TYSKLANDS FINANSMINISTER: Forsvarer finanspolitikken etter krass kritikk

Tysklands finansminister forsvarer innstrammingen i finanspolitikken etter hard kritikk fra blant annet milliardær George Soros.

FORSVARER FINANSPOLITIKKEN: Tysklands finansminister, Wolfgang Schäuble, forsvarer inntramningen i finanspolitikken etter å fått hard medfart av George Soros.
Publisert:

Wolfgang Schäuble, finansminister i Tyskland, måtte forsvare de omfattende innstramningene i finanspolitikken etter at den kjente investoren og milliardæren, George Soros gikk hardt ut mot tiltakene onsdag.

- Tysk politikk er en fare for hele Europa, og det kan etterlate hele det europeiske prosjektet i ruiner, sa Soros i et intervju med Die Zeit, ifølge Reuters.

Skape vekst

I en artikkel i Financial Times forsvarer Schäuble finanspolitikken, og hevder at de langt ifra har "satt på bremsene". Finansministeren påpeker at Berlin prøver å kombinerer en utgangsstrategi fra stimuleringstiltakene, samtidig som de prøver å skape vekst.

- Tyske myndigheter vet at de har et ansvar for å fremme vekst i Europa og verden, sier finansministeren til Finanical Times.

- Vi vil gjøre dette ved å ikke bygge opp offentlig gjeld, men ved å fullføre vårt tradisjonelle ansvar som stabilisator, fortsatte han til avisen.

- Bør forlate valutaunionen

Schäubles sterke svar kommer etter at George Soros kritiserte de stramme budsjettkuttene i Tysklands økonomi.

- Dersom ikke Tyskland endrer sin politikk, er det mer nyttig for resten av Europa om de forlater valutaunionen, sa Soros i intervjuet med Die Zeit.

Soros sparte ikke på kruttet i intervjuet:

- Akkurat nå trekker tyskerne sine europeiske naboer inn i deflasjon, som øker risikoen for at det kommer en lengre periode med stagnasjon. Og det leder igjen til nasjonalisme, sosial uro og fremmedhat. Hele demokratiet i seg selv kan stå i fare.

Les også: - Tyskland kan gi eurokollaps

I svaret til Schäuble påpeker han at det er fundamentale forskjeller på måten Tyskland driver sin finanspolitikk i forhold til for eksempel USA.

- Mens USA liker å fokusere på kortsiktig tiltak, gjør vi det motsatte ved å ha et mer langsiktig syn på overdrevent underskudd og faren for høy inflasjon, sier Schäuble til Financial Times.

Kraftige innsparinger

Tidligere i juni la forbundskansler Angela Merkel frem planer om omfattende innstramminger i finanspolitikken. I løpet av de neste fire årene vil budsjettkuttene etter planen gi besparelser på 80 milliarder euro, rundt 635 milliarder kroner.

Merkel håper med innsparingene å få Tysklands strukturelle underskudd ned under EUs offisielle grense på 3 prosent av bruttonasjonalproduktet innen 2013.

Flere nyheter på E24.

Publisert: