8 dager til brexit: – 10 til 15 prosent sannsynlighet for at det går ordentlig gærent

Danske Bank forteller at de tror på det beste men frykter det verste når Storbritannia etter planen skal melde seg ut av EU 29. mars. – Vi er konstruktivt paranoide, uttaler banken selv. 

USIKKERT: Norgessjef i Danske Bank, Trond Mellingsæter, sier at det er stor usikkerhet for hva som skjer når britene forlater EU, men at banken har gjort det de kan for å forberede seg.

Foto: Fredrik Kampevoll
 • Fredrik Kampevoll
Publisert:

Etter at Underhuset av det britiske parlamentet ba om en utsettelse av brexit, svarte EU-president Donald Tusk at de er villig til å innfri ønsket – hvis Underhuset godtar skilsmisseavtalen de har forhandlet frem. Alt ligger nå i britenes hender.

– Etter mye arbeid med brexit, ser vi at usikkerheten og de mulige konsekvensene er mye større enn vi først hadde trodd, forteller norgessjef i Danske Bank, Trond Mellingsæter.

Den trønderske banksjefen lener seg tilbake i stolen og forteller at de lenge har prøvd å få grep om brexit, men at desto mer de graver i materien, desto vanskeligere blir det å forstå konsekvensene ved de alle de mulige utfallene.

– Det er den paranoide delen av vår konstruktive paranoia. Den konstruktive delen er at vi fremdeles tror dette skal gå ok.

– Men våre prognoser viser at det er 10 til 15 prosent sannsynlighet for at det går ordentlig gærent, og da kan alt skje, sier han, og peker på et ark med bankens egne brexit-prognoser.

Banken egne prognoser viser at det er:


 • 45 prosent sannsynlighet for at parlamentet til slutt godtar en revidert utgave av Mays skilsmisseavtale.
 • 30 prosent sannsynlighet for en ny folkeavstemning.

 • 10 prosent sannsynlighet for hard brexit uten en avtale med EU.
 • 5 prosent sannsynlighet for et nyvalg.

En revidert skilsmisseavtale, en norsk løsning og en ny folkeavstemning, altså alternativene som anses om mest sannsynlige, er det banken mener er best for markedet.

– Erfaringene med tidligere tunge politiske prosesser som holder på å kjøres helt i grøften, har en tendens til å komme tilbake på et konstruktivt spor når det blir sent og alvorlig nok, sier han.

Mye som mangler

Norske og britiske myndigheter er enige om at de 20.000 nordmennene som bor i Storbritannia og de 15.000 britene i Norge skal beholde dagens rettigheter etter brexit. Men for norsk handel med Storbritannia, som er vårt største eksportmarked, er situasjonen uklar.

Selv om Norge har kommet til enighet om å videreføre dagens tollsatser også ved en hard brexit, så blir det vanskeligere for Danske Bank, som har en filial i London og en i Nord-Irland, å hjelpe sine nordiske kunder.

– De kundene skal vi følge uansett hvor de måtte være, og tilby dem tjenester som kontanthåndtering, rådgivning og formuesforvaltning og finansiering av utenlandshandel.

STERKE FØLELSER: I månedsvis har det foregått nærmest daglige demonstrasjoner utenfor parlamentet i London. Her ser vi pro-EU-tilhengere med pappmasjemasker som skal forestille Angela Merkel og Theresa May.

Foto: Stefan Rousseau Pa Photos

– Hvordan vil kundene deres bli påvirket av en hard brexit?

– Det er forferdelig usikkert. Vi har gjort alt banken kan gjøre med tanke på kapitaltilgangen i landet, søknader om arbeidstillatelser og for å få avtaler på plass. Når det kommer til avtalene så har vi fått svar på mye, men det er noen som fremdeles ikke har kommet på plass, sier Mellingsæter.

– Men det er ingenting som truer driften vår i London, sier han.

– Hva skjer på kontorene til Danske Bank i Storbritannia den dagen de trolig går ut av EU?

– Da er situasjonen igjen helt uklar, og det spørs hvilken avtale de får. I utgangspunktet skal ikke brexit har noe å si for våre 95 ansatte i London.

Les også

Britene sa nei kort til brexit-utsettelse med knapp margin

Usikre kunder

Danske Bank beskriver kundene som usikre på hva brexit vil innebære for dem, men at de i liten grad holder på å pakker sammen og for å forlate Storbritannia.

– På kundesiden har vi kjørt en omfattende rekke med seminarer, der vi har prøvd å forklare utfallsrommene og hva konsekvensene kan bli, sier Mellingsæter, og understreker at all usikkerheten gjør det vanskelig å gi detaljerte anbefalinger for alle scenarioene.

En ting Danske Bank fremhever som vanskelig for å skaffe oversikt over konsekvensene, er at kundene ofte inngår i kompliserte verdikjeder.

– En leverandør kan stoppe alt. Muligheten for å få et overblikk over hva som vil skje er derfor mye mer usikker enn det ville gjort for noen år siden. Og aldri før har et så stort land trukket seg ut av en så viktig avtale.

Forrige uke vedtok Underhuset i parlamentet at de vil søke om utsettelse av utmeldingen, noe som gjør at utmeldingen kan bli halt ut i tid – dersom EU godtar en utsettelse vel å merke.

– En lang utsettelse er ingen god løsning. All usikkerhet som kan fjernes er bra med tanke på handelstjenester, vareflyt og kapitalflyt, sier han.

Les også

Brexit-resultatet «alle» frykter stemt ned

Trekker Trump-parallell

Samtidig som Danske Bank forteller om mye usikkerhet, så har norske myndigheter gryteklare avtaler med Storbritannia dersom det blir en hard brexit. Hva avtalene innebærer holder myndighetene tett til brystet inntil forholdet mellom EU og Storbritannia er avklar.

– Det er positivt at de sier dette, men når du har såpass mange utfallsrom og med så mange konsekvenser for mange ulike områder ved hvert utfall, så vil du ha en betydelig usikkerhet selv om du har gjort hjemmeleksen din og fått på plass et avtaleverk, sier banksjefen.

Mellingsæter trekker samtidig er parallell usikkerheten fra presidentvalget i USA, hvor Donald Trump ble president.

– Jeg skal ikke si at det var dommedagsprofetier, men det var ikke langt unna. Det ble jo slettes ikke slik på kort sikt. Jeg tror at man ofte tenker at ting blir verre enn fryktet, ting har en tendens til å samle seg. Politikken har en tendens til å finne en løsning når det blir vanskelig nok.

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. Danske Bank
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Brexit-kaoset: Sånn kan veien videre bli

 2. Danske Bank tror Johnson må snu: Mest sannsynlig at brexit blir utsatt

 3. Brexitavtalen stemt ned – EU kaller inn til krisemøte

 4. Annonsørinnhold

 5. – Vi har ingen avklaringer i boks

 6. Analytikere: Redusert fare for hard brexit