Stormaktenes handelskrig

– Kineserne vil heller gjengjelde enn å la seg presse

Det er lite som tyder på at torsdagens handelssamtaler mellom USA og Kina vil føre til gjennombrudd. Trumps nye svartelistinger av kinesiske selskaper minsker sjansene for å lykkes ytterligere.

NICOLAS ASFOURI / AFP
 • Camilla Knudsen
Publisert:

USA og Kina forbereder nå nye handelssamtaler på toppnivå, med start på torsdag i Washington.

– De som hadde tro på fremgang i torsdagens topptunge handelsforhandlinger mellom USA og Kina, fikk en kalddusj i går, skriver Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets i morgenrapporten.

Tirsdag ettermiddag norsk tid åpnet Wall Street ned, drevet av mindre tro på de forestående handelssamtalene.

Mandag utvidet USA sin såkalte svarteliste («entity list») til å inkludere åtte kinesiske teknologigiganter, angivelig på grunn av brudd på menneskerettighetene. Selskapene på denne listen får ikke lov til å kjøpe innsatsvarer fra USA uten formell godkjennelse fra myndighetene.

– Kineserne liker ikke å bli presset på denne måten. De vil gjengjelde, heller enn å la seg presse, sier sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank til E24.

Svartelistingen kom samme dag som de praktiske forberedelsene før torsdagens samtaler startet, men skal ikke være relatert til de nye forhandlingene.

– Det er likevel liten tvil om at dette vil gjøre det enda vanskeligere for Kina å komme USA i møte, mener Haugland.

DNB Markets tror i likhet med stadig flere økonomer at forhandlingene også denne gang havarerer: – Da er det duket for en tollsatsoppgang fra 25 til 30 prosent på kinesiske varer verdt 250 milliarder kroner i neste uke.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets

Cicilie S. Andersen

Mye avhenger av Trump

– Det blir ikke noe løsning på handelskrigen med mindre Trump gir seg, men problemet er at han ikke er rasjonell, sier Børsum.

Han mener Kina har mest å vinne på at forhandlingene trekker ut i tid.

– Kinesiske myndigheter har ikke noe hast med å inngå en handelsavtale. I stedet kan de vente på en bedre mulighet, formodentlig etter neste års presidentvalg i USA, sier Børsum.

Han påpeker at kineserne i forkant av de nye forhandlingene har nektet å diskutere flere avgjørende temaer.

Ifølge Bloomberg vil kinesiske myndigheter ha med seg et tilbud til Washington som ikke inkluderer forpliktelser om reform av kinesisk industripolitikk, eller de statlige subsidiene som USA lenge har klagd over.

Et slikt tilbud vil i så fall stride mot ett av Trump-administrasjonens hovedkrav, og er et tydelig tegn på at Kina nå har en sterkere hånd i konflikten med Trump.

Den amerikanske presidenten sliter derimot både med risiko for å bli stilt for riksrett, og økende anklager fra bedrifter om at handelskrigen er årsaken til svekkelsen i økonomien.

Øystein Børsum, sjeføkonom i Swedbank

Cecilie S. Andersen, E24

Begrenset avtale?

Flere økonomer, deriblant Børsum, åpner for at denne ukens forhandlinger kan ende med en begrenset avtale, der kineserne for eksempel kan gå med på å kjøpe mer amerikanske varer i bytte mot redusert toll.

Dermed kan det ende med at Trump erklærer seier, selv om det blir snakk om en mindre og midlertidig avtale, og at forhandlingene må fortsette neste år.

– Det store spørsmålet er om Trump vil gi seg. Han sier «big deal or no deal». Men ettersom den amerikanske økonomien nå ser ut til svekke seg raskt, så virker det rasjonelt å tro at det er i hans egen interesse å få til en midlertidig avtale, sier Børsum.

Han tror en opptrapping av handelskrigen vil være veldig negativt for den amerikanske økonomien og presse den inn i resesjon.

– Problemet er at Trump ikke virker rasjonell, og som regel ikke gir etter for press, tilføyer han.

Sjeføkonomen mener tiden er i ferd med å løpe ut for en ordentlig handelsavtale. Det betyr at USA og Kina trolig vil være i handelskonflikt minst ett år til.

– Erkjennelsen av det vil ikke være hyggelig for finansmarkedene. Mye av det som holder børsene oppe er optimismen rundt at det fortsatt er mulig å få til en avtale. Markedet er skjørt nå, det står på kanten av en korreksjon.

Les på E24+

Dette er Kinas våpen i handelskrigen

Forhandlingene mellom USA og Kina som nå gjenopptas etter å ha strandet i vår, kan få store konsekvenser for global vekst. Nyheter rundt samtalene fører derfor til markante svingninger i markedene, både for aksjer, valuta og oljepris. Da det for en måned siden ble kjent at partene skulle gjenoppta forhandlingene, steg optimismen. Svinnende håp om suksess leder nå til økt usikkerhet.

Handelskrigen har pågått i over halvannet år, og ført til at begge land har innført straffetoll på en rekke produkter. Svekket global handel er en av hovedgrunnene til at store institusjoner som IMF og Verdensbanken flere ganger det siste året har nedjustert forventningene til den global vekst.

Les på E24+

Syv mulige børsvinnere om handelskrigen tar slutt

Les saken fra Bloomberg her
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Stormaktenes handelskrig
 2. Handelskrig
 3. Trump
 4. Kjersti Haugland
 5. DNB Markets
 6. Øystein Børsum
 7. Swedbank

Flere artikler

 1. Bloomberg: Kina åpner for «delvis» handelsavtale med USA

 2. Økonomer om handelsavtale: – Usikkerheten er ikke borte

 3. Trump: Handelssamtalene med Kina går veldig bra

 4. Annonsørinnhold

 5. Sjeføkonom tror ny Trump-toll kan senke kronen

 6. CNBC: Handelssamtalene gjenopptas om to uker