Hillary ber Obama stanse Norwegian

Demokratenes Hillary Clinton har bedt president Barack Obama om å nekte Norwegian flytillatelse i USA. – Politisk spill for å tekkes fagforeningene, svarer Norwegian.

NO KJOS: Demokratenes presidentkandidat Hillary Cliton vil ikke ha noe av Norwegians planer om USA-flygninger. Selskapets omgåelse av norske regler trekkes frem som grunnen til misnøyen.
Publisert:

Presidentkandidat Hillary Clinton har sluttet seg til de mange kritikerne av Norwegians forsøk på å få tillatelse til å fly til og fra USA, ifølge nettstedet The Hill.

Nå ber hun sittende president og partifelle Barack Obama stoppe Bjørn Kjos forsøk på å bli stor i Amerika.

– Hillary Clinton oppfordrer Obama-administrasjonen til å ikke gå videre med prosessen som behandler Norwegian Air Internationals søknad, sier Hillary Clintons kampanjesjef Nikki Budzinki i en pressemelding.

– Altfor mange spørsmål har meldt seg vedrørende NAIs planer og arbeidspraksis, sier hun videre.

NAI er Norwegians irskbaserte datterselskap, som formelt har søkt lisensen i USA. De fikk nyliget midlertidig «ja» fra amerikanske myndigheter. I dag flyr man på det norske moderselskapets lisens.

Etableringen av NAI har vært upopulær hos fagforeninger på begge sider av Atlanteren, da man frykter Norwegian skal bruke mannskap fra lavkostland, og med det uthule eksisterende rettigheter.

Fra før av har Clintons utfordrer Bernie Sanders uttalt at man ikke kan tillate at Norwegian får godkjent søknaden sin.

IKKE AMERICAN HERO: Norwegian-direktør Bjørn Kjos har møtt mer motstand i USA enn i Norge i sitt forsøk på å lov til å fly med det han selv mener er internasjonale standarder.

Lang strid

Det var i desember 2013 at Norwegian søkte om en såkalt «foreign air carrier permit» for sitt irske datterselskap.

Datterselskapet skulle etter planen utgjøre selve kjernen av Norwegians internasjonale vekst i langdistansemarkedet.

Mens andre selskaper pleier å få svar innen et par måneder har Norwegian i over to år måtte sitte å se på at påstander haglet, og høringsbrev rent inn, til det amerikanske samferdselsdepartementet.

For bare en måned siden var den amerikanske samferdselsministeren på besøk i Oslo.

Da sa Bjørn Kjos at han var fornøyd med det korte møtet de to utvekslet:

– Jeg sa takk for den midlertidige tillatelsen. Han sa at han var glad for å ha gitt den. Det var godt å endelig få snakket med ham. Han er «probably a nice guy», sa Kjos til E24 etter den kjappe ordvekslingen.

– Er du fornøyd med responsen?

– Jeg mener at det var et godt svar, svarte Kjos.

Les også

Fagforeninger: Norwegians USA-lisens må avslås

Mener Norwegian firer på standarden

Nå har altså Kjos fått enda en kritiker på nakken, i form av det som godt kan bli USAs neste president.

– Amerikanske arbeidstagere i luftfartsindustrien fortjener regler som støtter sterke arbeidere med høye standarder – ikke forsøk fra flyselskaper på å fire på standardene og outsource godt-betalte jobber, sier Clintons kampanjesjef Budzinski.

– Nettopp derfor krever «Open Skies»-avtalen vår med Europa at partene skal la seg guide av høye arbeidsstandarder når de bestemmer implementasjonen, sier Budzinski.

Norwegian: – Det politiske spillet fortsetter

Kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian sier til E24 at Norwegian i dag bruker amerikanske ansatte med konkurransedyktige vilkår.

Lasse Sandaker-Nielsen

Han understreker videre at selskapet ønsker å gjøre akkurat hva Obama-administrasjonen har bedt dem om.

– Det politiske spillet i Washington fortsetter og mange usannheter blir sagt for å tekkes fagforeninger med store lommebøker. Norwegian gjør akkurat som Obama-administrasjonen har bedt om, nemlig skaper arbeidsplasser i USA, sørger for økt turisme og gir amerikanske reisende mulighet til flyreiser de har råd til, sier han.

Sandaker-Nielsen legger at Norwegian ikke gir opp endelig lisens, og at de fortsatt har mange støttespillere.

– Norwegian har mange støttespillere både i de store selskapene og i turistindustrien på begge sider av Atlanteren, og vi forventer at søknaden til vårt EU-selskap innvilges innen kort tid. EU har dessuten varslet søksmål mot USA dersom den rettmessige søknaden treneres ytterligere, sier han til E24.

E24 har gjennom de drøyt to årene omtalt både kritikken og støtten Norwegian har fått i prosessen. Her kan du lese noen av sakene:

Samferdselsminister skrev støttebrev til amerikanerne

Flygiganter reserverer seg mot USA-kritikk av Norwegian

EU advarer USA mot ensidig nei til Norwegian

SAS og Lufthansa til angrep på Norwegian-søknad

Amerikanske flyselskap krever Norwegian-nei

Kongressmedlemmer ut mot Norwegians USA-drøm

Boeings topplobbyist krever Norwegian-svar

Publisert:

Her kan du lese mer om