Sjeføkonom mener Trump handler logisk:
– For enkelt å si at Trump kødder det til

Trumps handelsmur møter hoderysting i markedene, men forståelse hos økonomer.

GLOBALT BØRSFALL: Trumps nye handelsbarrierer får markedene til å surne verden over. Her daler aksjekurser i Beijing i Kina fredag, etter USAs nye straffetoll mot landet.

Foto: Mark Schiefelbein AP
  • Karl Wig
Publisert:

– Når ikke alle følger spillereglene og bidrar, må noen til slutt sette ned foten, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen til E24.

Den lenge fryktede handelskrigen kan omsider ha fått sitt startskudd.

Etter først å ha innført straffetoll på stål og aluminium, bygget USAs president Donald Trump videre på sin handelsmur torsdag, ved å innføre saftig straffetoll på kinesisk import.

Aksjemarkedet i USA falt tungt. Flere Asia-børser falt tyngre. Her hjemme er Oslo Børs ned over én prosent fredag.

Men flere økonomer sier Trump egentlig gjør det eneste logiske, og ikke hadde så mye valg.

– Den frihandelsmodellen som USA har lagt opp til i hele etterkrigsperioden, har ikke virket på Kina. Det har i flere år vært tatt opp i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Det ville ha blitt en konflikt rundt disse temaene nærmest uansett, sier Holvik.

– Vekst- og innovasjonskraften til UAS er alvorlig svekket. Hvordan de skal få den tilbake, uten å straffe de som ikke følger spillereglene? Når dialog og hyggelige samtaler ikke fører frem, hva gjør du da?

Les også

Trumps toll senker Oslo Børs

– Har sakte bygget seg opp

Kina har blant annet fått krass kritikk for å ikke slå ned på patent-tyveri og brudd på immaterielle rettigheter. I teknologisektoren fortviler amerikanske selskaper over det de mener er rene blåkopier laget av kinesiske selskaper med utviklingsavdelinger på lavbudsjett.

USA har også stort handelsunderskudd med Kina.

SKJØNNER TRUMP: Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen.

Foto: Sparebank 1

– Dette har ligget i kortene. USA har forsøkt med dialog. Men på et eller annet tidspunkt må de gjøre mer enn å prate. Ellers blir det til at USA de facto subsidierer andre land, sier Holvik.

– Trump har fått mye tyn for handelsbarrierene. Men du sier det både er naturlig og fornuftig?

– Det er jo ingen som ønsker handelshindringer. Men ser du logisk på utviklingen, er dette noe som sakte har bygget seg opp. Det er en naturlig utvikling. Trump utløser det, men jeg tror dette på et eller annet tidspunkt ville kommet uansett, uavhengig av president. Det er for enkelt å si at Trump kødder det til, sier Holvik.

Det mener også makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets. Han kaller USAs straffetoll en «nokså rettmessig motreaksjon på Kinas årelange konkurransevridende handelspolitikk».

– Dårlig nytt for Norge

Holvik mener også Europa kan komme til å måtte ta grep mot Kina.

– De har mange av de samme utfordringene. Noe vil skje med Europas handelspolitikk, og ønsket om multilaterale avtaler er kanskje ikke realistisk lengre, sier Holvik.

Les også

Asia-børsene faller kraftig etter Trumps Kina-toll

– Vil den sure stemningen i markedene vedvare?

– Det er vanskelig å si, men om det eskalerer, er det dårlig nytt for aksjemarkedene. Nye tollsatser kan presse opp prisene. Og for Norge som åpen økonomi, er handelskrig dårlig nytt. Det skaper usikkerhet, og er derfor noe som bør løftes politisk på et mye mer aktivt nivå nå.

Fredag bekreftet UD at Norge foreløpig ikke får unntak fra USAs nye tollsatser på stål og aluminium. Holvik tror likevel at en bilateral avtale med USA kan bli spikret senere.

– Men da må vi kanskje gi noe tilbake, for eksempel økte forsvarsinvesteringer, sier sjeføkonomen.

Hun påpeker at amerikanerne har vært oppgitt over at europeiske land ikke har tatt en større del av forsvarsregningen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kina
  2. Donald Trump

Flere artikler

  1. – Kall dette gjerne starten på en handelskrig

  2. Kina innfører toll på amerikanske varer

  3. Kinas handelsdepartement etter nye tolltrusler: – Vil bekjempe USA med alle midler

  4. USAs industri danner felles front mot Trump

  5. – Alle involverte land taper på handelskriger