Ber EU komme britene i møte: Industrigiganter roser Mays brexitforslag

Store britiske selskaper er fornøyde med den mykere tilnærmingen den britiske statsministeren tar til brexit, og ber EU myke opp sin innstilling.

FORNØYD: Airbus-sjef Tom Enders mener brexit-forhandlingene går riktig vei.

Foto: Pascal Pavani AFP
Publisert:,

– Statsministerens uttalelser viser at regjeringen beveger seg i riktig retning, sa administrerende direktør i flyprodusenten Airbus, Tom Enders, på et arrangement i London søndag, skriver Bloomberg.

Han ber nå EU støtte den britiske regjeringens nye, mykere tilnærming til brexit.

Truet med utflagging

Airbus-sjefen har tidligere gått hardt ut mot en såkalt «hard brexit», som betyr at Storbritannia bryter helt og går ut av EUs indre marked når de forlater unionen i mars 2019.

Dette vil bety slutten på fri flyt av arbeidskraft med EØS-borgere, oppsigelse av felles tollavtaler og handelsavtaler som må reforhandles på nytt.

Airbus truet for to uker siden med å trekke investeringer i Storbritannia om dette skulle bli tilfellet. Airbus har vel 15.000 ansatte i Storbritannia, fordelt på 25 produksjonssteder.

Med «myk brexit» mener man en fortsatt delvis tilknytning til EU, slik for eksempel Norge har gjennom EØS-avtalen.

Les også

Professor: Å endre avtalen ville vært politisk selvmord

Vil ha handelstilgang

Også Roger Carr, styreformann i BAE Systems, en av verdens største produsenter av forsvarsmateriell, ga sin støtte til Mays forslag lørdag.

– Et steg i riktig retning for friksjonsløs handel med EU etter brexit ønskes velkommen av bedrifter, sa Carr til Financial Times.

Han mener likevel at det trengs en rask avklaring med EU for å gi BAE Systems den sikkerheten de trenger for å planlegge.

Administrerende direktør i forsikringsselskapet Aviva mener også at bedrifter trenger avklaring om brexit, og at fredagens brexit-avtale er en positiv utvikling.

Frihet, latskap og sexskandaler: Hvem er den unge brexit-ministeren? (for abonnenter)

Arbeidslivet støtter en myk brexit

Rokeringene i regjeringen etter at brexit-minister David Davis og utenriksminister Boris Johnson gikk av i protest mot den myke brexit-tilnærmingen regjeringen nå tar, skaper et element av usikkerhet for bedriftene.

– Bedriftene trenger stabilitet for å planlegge investeringene sine, sa Stephen Martin, sjef for organisasjonen Institute of Directors i et intervju med Sky News tirsdag.

Les også

Johnson: Brexit-drømmen dør

Martin tror flere bedrifter vil gå ut offentlig og støtte Mays forslag, som er mer businessvennlig.

Stephen Phipson, sjef for EEF, arbeidsgiverforeningen for industrisektoren, bekreftet i samme intervju at britiske bedrifter er fornøyd med brexit-forslaget som kom fredag.

– EU er fortsatt vår største handelspartner, og det er viktig for hundretusenvis av ansatte i Storbritannia at vi får til en god avtale. Fredagens avtale er et steg i riktig retning.

Her kan du lese mer om