California går forbi Frankrike som verdens sjette største økonomi

Raskt voksende teknologiselskaper og sterk dollar har sikret California plassen som verdens sjette største økonomi. Staten kan stige videre i gradene de neste årene, mener sjeføkonom.

VOKSER KRAFTIG: California er hjem til fire av verdens ti største bedrifter. Det skaper penger i kassen for den amerikanske staten. Her bilde av byen San Fransisco.

Foto: Marcio Jose Sanchez Ap
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

Facebook, Alphabet og Apple er bare noen av selskapene som har smurt delstaten Californias vekst de siste årene.

I fjor hadde staten en BNP-vekst på 4,1 prosent til 2.500 milliarder dollar, eller 20.850 milliarder kroner med dagens kurs.

Dermed suste California forbi eurosonens nest største økonomi, Frankrike, og tok plassen som verdens sjette største økonomi, skriver Bloomberg.

I 2015 var Frankrikes BNP nesten 400 millioner dollar lavere enn Californias, ifølge tall fra Eurostat.

– Dette resultatet kommer som følger av god vekst i California og fordelaktige valutabevegelser i dollaren sammenlignet med andre valutaer, sier sjeføkonom Irena Asmundson i Californias finansdepartement til Bloomberg.

I fjor ble det laget flere jobber i California enn i noen annen stat i USA, og fire av verdens største selskaper har hovedkontorene sine i staten.

Les også

Nå skal Draghi teste om nytt verktøy kan fikse eurosonens økonomi

Gammel og ny

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets er ikke overrasket over at California leverer gode tall og peker på at staten har et fordelaktig næringsgrunnlag i teknologibedriftene som har etablert seg her.

– California er en stat som er preget av tilflytting og fremtidsrettede næringer. En skal være litt varsom med å spå for bastant, men basert på tidligere resultater og dette næringsgrunnlaget er det grunn til å tro at California vil fortsette å vokse, sier han til E24.

Dørum peker på at den underliggende vekstraten i USA er høyere enn i Europa, og at det dermed er naturlig at den gjennomsnittlige amerikanske stat vil ha høyere BNP-vekst enn et gjennomsnittlig land i eurosonen.

Han legger til at DNB ser for seg en BNP-vekst på mellom 0,5 og én prosent i eurosonen i løpet av 2016, kanskje noe høyere om politikken skjøtes riktig.

TREKKER OPP: Teknologigiganten Apple er med på å gjøre California til en stadig voksende økonomi. Her er konsernsjef Tim Cook under selskapets siste utviklerkonferanse.

Foto: Gabrielle Lurie Afp

– Frankrike representerer på mange måter det gamle Europa med tradisjonell industri, landbruk og lavere vekstgrunnlag. Dette er noe urettferdig fordi de er et høyteknologisk land med sterke bedrifter, men de trekkes noe ned på grunn av reguleringer, sier Dørum.

Han peker på sterke fagforeninger, og hyppige streiker som en av årsaken til at franske bedrifter ikke har klart å skape den ønskede veksten.

SER TØFFE FRANSKE TIDER: Sjeføkonom i DNB markeds Øystein Dørum.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Mangel på reform

Mange har kritisert Frankrike for å ikke gjennomføre økonomiske reformer det er sårt behov for.

Tidligere i år klassifiserte Verdensbanken landet som et risikoland for europeisk vekst, og understreket at dersom det ikke skjedde noe ville landets økonomiske vekst stoppe helt opp.

– Eurosonen har en veldig tydelig og klar hodepine i Hellas, men den virkelige hodepinen er Italia og Frankrike. Landene har lav befolkningsvekst i yrkesfør alder og mangler investeringer, i tillegg har en sett en motvilje mot reform i disse landene, sier Dørum.

– På bakgrunn av dette tror jeg det er en rimelig gjetning å si at California kan dra ifra, mens Frankrike blir hengende enda mer etter.

Sjeføkonomen understreker at det kan være mange årsaker til reform-motstanden i Frankrike, men at en av årsakene trolig er at fagforeningene ikke ønsker å gå over til systemet som preger amerikanske arbeidsmarkeder med lavere minstelønn og større forskjeller.

– Dette er alltid en avveining. Så langt kan det tyde på at den amerikanske måten å organisere arbeidsmarkedet på skaper høyere vekst enn den franske, men samtidig er det trolig flere som ikke har det bra i USA enn i Frankrike, sier Dørum.

I fjor vokste den franske økonomien 1,3 prosent, og var dermed en av de lavest voksende økonomiene i eurosonen.

Les også

Britenes syv «brexit»-alternativer

Les også

Investorene rømmer euroen:
– Det er mange grunner til å være skeptisk

Les også

Ifo-kartlegging:
Frankrike er EUs budsjett-versting

Her kan du lese mer om

 1. Frankrike
 2. Verdensbanken
 3. Økonomi
 4. USA
 5. EU
 6. Apple
 7. Facebook
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  5 tall som forklarer sinnet som raser i de franske gatene

 2. Bør finansmarkedene frykte det franske valget?

 3. Fortsatt høy tysk vekst løfter eurosonen

 4. Annonsørinnhold

 5. Draghi kan kjøpe alt annet enn «søppel»

 6. – Macron har veldig mye å tape på å gi etter