IMF ber Norge ta boliggrep

Boligprisene våre har blitt enda mer oppblåst, mener IMF. De ber Norge fjerne rentefradraget og skrote skatte-gulroten for boligeiere.

Finansminister Siv Jensen og IMF-delegasjonsleder Thomas Dorsey idet Jensen onsdag fikk overlevert Det internasjonale valutafondet (IMF) sin rapport om norsk økonomi og økonomisk politikk.
 • Karl Wig
 • Johan Nordstrøm
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

– Alle indikatorer tilsier at boligprisene i Norge er overvurdert. Og de siste årene har situasjonen forverret seg, sier delegasjonsleder Thomas Dorsey i Det internasjonale pengefondet (IMF) til E24.

Han viser blant annet til at prisene vokser mye raskere enn nordmenns inntekter.

– Det var tilfelle da jeg var i Norge for fire år siden, og nå er prisene enda høyere, sier IMF-toppen.

Det er en av grunnene til at IMF ber Norge fase ut rentefradraget og andre skatte-gulrøtter for boligeiere – særnorske incentiver som de frykter bidrar til å trigge en bratt boligprisvekst som kan ende med et tilbakeslag.

Men IMF mener grepene også er nødvendige for å gjøre bolig mindre attraktivt som investeringsobjekt, og heller promotere investeringer i næringsliv og økonomisk vekst.

Anbefalingene ble overlevert finansminister Siv jensen (Frp) onsdag og inngår i IMFs nye tilstandsrapport for Norges økonomi og økonomiske politikk.

Jensen viser til boligbrems

Finansministeren har tidligere avvist skroting av skattefordelene, og gikk langt i å gjøre det også onsdag.

Les også

Boligbygger melder om spesielt sterkt marked i Stor-Oslo

Under en pressekonferanse med IMFs delegasjonsleder fokuserte hun heller på avkjølingen i Oslo-markedet, hvor hun etter nyttår innførte ekstra strenge regler for å få boliglån.

Jensen fremholdt at Oslo-prisveksten har avtatt og at det nå har blitt vanskeligere å selge boliger, i et tilsynelatende forsøk på å forsikre IMF om at grepene er overflødige.

Overfor E24 vedkjenner IMF-toppen at han tror forskriften har positiv effekt, men han mener fortsatt at skjerpet boligbeskatning må komme på toppen.

– Et dårlig råd

Norges Eiendomsmeglerforbund mener IMF tar feil.

– De knytter risiko til boligprisutviklingen, og mener skattemessige grep kan redusere risikoen. Det tror ikke vi noe på, sier direktør Carl O. Geving til E24.

Les også

Dreyer avlyser boligprisfesten i Oslo

Han kaller det «feil medisin».

– Det er fordi du skaper en voldsom uforutsigbarhet: Over tid har man i Norge lagt til grunn at flertallet ikke ønsker å skatte folks hjem hardere. Snur vi rundt på det nå, vil det bare skape en negativ spiral i markedet. Jeg tror det er et dårlig råd, sier Geving.

Han vil heller at Siv Jensen

 • Fastholder den nye boligforskriften – som Geving mener nå bidrar til å holde Oslo-markedet i tøylene.
 • Og jobber langsiktig med styrking av tilbudssiden, inklusive økt satsing på infrastruktur og bedre arealutnyttelser rundt knutepunkter.
Les også

Megler om Oslo-boliger: - I 2016 sto 3-4 prosent usolgt etter første forsøk, nå gjelder det kanskje 40 prosent

– Helt greit med prisfall

– Vi har også lenge bekymret oss for den sterke pris- og gjeldsveksten i norge, men vi ser nå et skifte med moderasjon i prisene. Det ser ut som at boligforskriften virker, og på toppen fremstår bankene enda litt mer forsiktige på utlån. Vi går i retning av et sunnere og mer balansert boligmarked, noe vi skal være glade for etter fjoråret.

– Noen måneder med prisfall til høsten, er det helt greit?

– Ja, det vil være greit, og helt udramatisk. Det vil bare vise at vi er tilbake til et normalmarked. Vi har riktig nok hatt en ganske sterk prisvekst på starten av dette året, men dette er også vanlig. Utover året er det vanlig å få enkeltmåneder med prisfall.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. IMF

Flere artikler

 1. Derfor vil IMF at Norge endrer skattene

 2. Økonomer og SV ber Jensen lytte til IMFs råd om boligskatt

 3. Mener Oslo-prisfall mangler logisk forklaring

 4. Sverige mot nytt boligrep – tross prisfall

 5. Her er partienes bolig-grep