Varoufakis: – Vi kan ikke trykke drakmer

Hellas har ødelagt seddelpressene som trykker drakmer, sier finansminister Yanis Varoufakis om muligheten for at landet må ta i bruk sin gamle valuta etter folkeavstemningen.

KAN IKKE TRYKKE DRAKMER: – Vi har smadret seddelpressene, sier Hellas' finansminister Yanis Varoufakis

Jean-paul Pelissier
  • NTB
  • Mathias Klingenberg
Publisert:

– Vi har smadret seddelpressene, sier den greske finansministeren til den australske radiostasjonen ABC torsdag.

I 2000, året før landet ble med i EU, måtte Hellas kvitte seg med seddelpressene fordi blokken påsto at «pengeunionen er irreversibel», ifølge Varoufakis.

Så nå kan ikke Hellas trykke drakmer, fastslår finansministeren.

Grekerne skal søndag stemme ja eller nei til det siste forslaget til et forlenget låneprogram med EU og Det internasjonale pengefondet IMF, som innebærer nye kutt og reformer for Hellas.

– Må ut av EU ved et «nei»

Flere av EU-toppene har tidligere sagt at et nei til det foreslåtte låneprogrammet innebærer et nei til EU. En «Grexit» - som innebærer at Hellas går ut av EU, vil da føre til at Hellas må kvitte seg med euroen.

– La oss si det blir en mulig nei-stemme på søndag, da ryker Hellas ut av EU, har sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, Shakeb Syed, tidligere sagt til E24.

Hva slags valuta Hellas eventuelt vil benytte ved en Grexit, er usikkert. Men det ser altså ut til at grekerne ikke har seddelpresser å ta frem dersom valget av valuta faller på drakmer. Drakmer er valutaen grekerne benyttet før de tok i bruk euroen.

På ferie i Hellas? Rammet av krisen i landet? Ta kontakt med våre journalister

– Går mot «nai»

Onsdag ble det klart at videre samtaler mellom Hellas og Europakommisjonen blir utsatt til etter folkeavstemningen på søndag. Da vil grekerne stemme over om de ønsker å godta låneavtalen Hellas' statsminister Alexis Tsipras selv avslo forrige fredag.

Tsipras skal ha vært villig til å godta låneavtalen med visse endringer, men EU-kommisjonen godkjente ikke endringene. Flere EU-topper har ytret at det ikke er noe poeng å forhandle ytterligere med Hellas før folkeavstemningen.

De siste meningsmålingene ser imidlertid ut til at grekerne sier «nai» - gresk for ja, til forslaget om et forlenget låneprogram.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Hellas

Flere artikler

  1. Varoufakis anklager kreditorene for terrorisme

  2. Sveitsisk storbank: - Et «nei» gir 75 prosent sannsynlighet for Grexit

  3. FT: - Tsipras er villig til å godta låneavtale

  4. Annonsørinnhold

  5. - Det er umulig å si noe om utfallet

  6. Varoufakis tror regjeringen kan gå av ved ja-flertall