Britisk EU-avtale på plass

EU-landene er enige om en ny avtale for Storbritannia. Nå kaller Storbritannias statsminister David Cameron inn til regjeringsmøte lørdag for å anbefale den nye avtalen.

DRAMA OVER: Litauens president Dalia Grybauskaite ankommer EUs hovedkarterer fredag.
Publisert:

– Enighet oppnådd. Dramaet er over, skriver president Dalia Grybauskaite like før klokken 22 fredag.

– Vi har en avtale! Det er et godt kompromiss som jeg håper kan holde britene i EU, skriver den tsjekkiske stasministeren Bohuslav Sobotka også på Twitter.

EU-lederne har drevet forhandlinger over to dager for å få til en avtale som statsminister David Cameron håper skal være nok til å overtale britene til å stemme for fortsatt medlemskap i EU.

Det krevde maratonmøter i Brussel. Men nå er det ventet en rask kunngjøring av folkeavstemningen for å få usikkerheten om det britiske medlemskapet i EU avgjort.

– Det er et godt kompromiss som jeg håper kan holde britene i EU, tvitrer den tsjekkiske statsministeren Bohuslav Sobotka.

– Gratulerer, lyder det fra danske Lars Løkke Rasmussen.

Les også

Briste eller bære for Cameron i EU

Cameron kaller inn til regjeringsmøte lørdag for å anbefale avtalen med EU, melder han på Twitter like før klokken 23 fredag.

Flere måneders forhandlinger

Over to dager har Cameron prøvd å få de andre stats- og regjeringssjefene i EU med på en ny britisk avtale med unionen.

– Jeg skal kjempe for Storbritannia. Om vi kan få en god avtale, tar jeg den. Men jeg inngår ikke en avtale som ikke innfrir det vi trenger. Det er mye viktigere å gjøre dette riktig enn å ha hastverk, sa Cameron til pressen i Brussel torsdag.

Forhandlingene om en britisk avtale har pågått i flere måneder. Det er flere vanskelige britiske krav som har blitt diskutert.

Storbritannia vil ikke bidra til Hellas-pakke

Sør- og østeuropeiske land liker ikke kravet om å begrense EU-innvandreres tilgang på visse velferdsutbetalinger. Frankrike er skeptiske til kravet om å sikre innflytelsen til EU-landene utenfor eurosonen. Og belgierne har problemer med Camerons krav om britisk unntak fra EU-mantraet om «en stadig tettere union».

Les også

Tusk: EU knaker i sammenføyningene

«Vinn eller forsvinn»

EU-president Donald Tusk har jobbet hardt for en enighet som alle de 28 landene kan slutte seg til og sier ukas toppmøte er et vinn eller forsvinn.

– Én ting står klart for meg: Dette er et «vinn eller forsvinn»-toppmøte. Ingen tvil, sa Tusk torsdag.

Les også

Et flertall av britene vil forlate EU

Les også

Briste eller bære for Cameron i EU

Publisert:

Her kan du lese mer om