Valgdagsmåling spår jevnt gresk valg

ATEN/OSLO (VG/E24): algdagsmålinger tyder på spennende valgkveld i Hellas.

MEDVIND: Syrizas valgvake i sentrum av Aten.
Publisert:

Venstreradikale Syriza får mellom 30 og 34 prosent oppslutning, mens konservative Nytt demokrati får mellom 28,5 og 32,5 prosent av stemmene i søndagens greske parlamentsvalg.

Det viser en valgdagsmåling utført av Mega TV.

Også på en måling utført av universitetet i Makedonia ligger Syriza an til å gå seirende ut av valget.

Der får partiet en oppslutning på mellom 31 og 35 prosent, mens Nytt demokrati får mellom 29 og 33 prosent.

Les også

Det greske valget for finansmarkedene: Dette er de mest sannsynlige utfallene

Også Skai TV gir Syriza en oppslutning på mellom 31 og 35 prosent, mens Nytt demokrati får mellom 29 og 33 prosent.

Styrkeforholdet mellom de to største partiene er omtrent det samme på øvrige valgdagsmålinger som er offentliggjort etter at valglokalene stengte klokken 18.00 norsk tid.

Themelis Kolomoiris (27) møtte VG ved Syrizas valgvake i sentrum av Aten.

– Jeg tror Syriza kommer til å vinne i kveld. Jeg tror på demokrati, men dette er ikke ekte demokrati. Våre politikere burde lese Aristoteles verker.

Han er, i likhet med mange unge grekere, lei av politikken og alle valgene, men han vil gi Syriza en sjanse til.

– Jeg mener at alle fortjener en ny sjanse, sier Kolomoiris.

FORNØYD: Themelis Kolomoiris (27):

På valgvaken har det samlet seg noen hundre mennesker. Flere har tatt med seg røde flagg, partiflagget, og stemningen er svært god. Folk drikker øl og spiser pølser. Hver gang det kommer valgdagsmålinger og oppdaterte resultater høres det jubelbrøl. TV-bilder av Tspiras utløser også jubelbrøl.

Det er antatt at de første offisielle prognosene for utfallet av valget kommer mellom 20.00 og 20.30, norsk tid.

Les også

Han kan bli Hellas' statsminister

Spøker for partner

Men selv om valgvinden blåser Syrizas vei på valgdagsmålingene, viser de også at partiets regjeringspartner ligger utsatt til.

Uavhengige grekere, som Syriza dannet regjering sammen med etter valget i januar, risikerer nemlig å havne under sperregrensen.

Popular Unity, som brøt ut av Syriza i august, ser også ut til å slite med å komme inn i det greske parlamentet.

Les også

Greske Georgia foran søndagens valg: – Det er ingen som vil kjempe for oss

Fremgang på fløyene

Valgdagsmålingene utpeker det høyreradikale partiet Gyllent daggry som det tredje største partiet i det greske parlamentet, mens kommunistpartiet kan bli det fjerde største.

Det sosialdemokratiske partiet Pasok, som er en mulig regjeringspartner for Syriza, får på valgdagsmålingene opp mot 7,6 prosent oppslutning, noe som eventuelt vil være et godt resultat sammenlignet med meningsmålingene.

Det rapporteres i flere greske og i internasjonale medier at det kan ha vært svært lav valgdeltagelse i valget. Normalt er det ganske høy valgdeltagelse i Hellas.

Den laveste valgdeltagelsen i gresk historie var i 1946 da kun 53 prosent avla stemme. Den gang boikottet venstresiden valget i protest mot voldshandlinger utført av høyresiden.

Søndagens parlamentsvalg er det andre så langt i år.

I valget i januar vant venstreradikale Syriza nesten rent flertall, men meningsmålingene i forkant av valget tydet på at hverken de eller den konservative hovedutfordreren Nytt demokrati vil få rent flertall i parlamentet.

Les også

Eksperter: Derfor vokser de høyreekstreme i forbindelse med økonomiske kriser

Jevn valgkamp

På målingene ligger de to like over 30 prosent, mens det trengs opp mot 40 prosent får å få rent flertall. Nøyaktig hvor stor oppslutning som må til for å få rent flertall, avhenger av hvor stort stemmetall som går til partier som ikke kommer over sperregrensen på tre prosent.

STEMMER IGJEN: En kvinne avlegger sin stemme sammen med sin tre år gamle datter i et stemmelokale i Aten. Hellas avholder søndag sitt andre parlamentsvalg så langt i 2015. I tillegg har de hatt en folkeavstemning.

Partiene blir tildelt parlamentsplasser i forhold til sin oppslutning, men det partiet som blir størst i valget får tildelt 50 plasser ekstra i det i alt 300 plasser store parlamentet.

Slik dannes regjering

Hvis intet parti får rent flertall, vil president gi lederen for det partiet som blir størst i oppdrag å forsøke å skaffe parlamentarisk grunnlag for en ny regjering.

Hvis det ikke lykkes i løpet av tre dager, går oppdraget videre til det partiet som ble nest størst. Hvis heller ikke det lykkes i løpet av tre dager, får oppdraget videre til det partiet som ble nummer tre.

Det kan bli utlyst nyvalg om ingen klarer å etablere regjering, noe som sist skjedde våren 2012.

Les også

Slik har Hellas brukt milliardene de har fått i kriselån

Publisert:

Her kan du lese mer om