Pensjonsopprør i Frankrike

Macrons regjering har vedtatt pensjonsreform

Den franske regjeringen har godkjent den særdeles omstridte pensjonsreformen. Nå er den på vei til nasjonalforsamlingen, der den skal stemmes over.

Det var store demonstrasjoner i Paris fredag, før regjeringen godkjente den omstridte pensjonsreformen. Foto; Michel Euler / AP / NTB scanpix

 • NTB-DPA
Publisert:

Mens ministrene fredag så over og godkjente forslaget i presidentboligen, gikk tusenvis av mennesker i demonstrasjonstog ved nærliggende Place de la Concorde.

Macron vil innføre ett system for alle til erstatning for de over 40 ulike ordningene som offentlige ansatte nyter godt av, og som for noen grupper sikrer en pensjonsalder på litt over 50 år.

Gjennom sin talsperson fordømte Macron fredag «voldelige» og «radikale» handlinger, og viste til at streikende i strømbransjen har framprovosert en rekke strømbrudd den siste tiden.

Macron har stått fjellstøtt ved pensjonsreformen, til tross for den store protestbølgen. Demonstrasjonene har båret preg av noe hærverk og vold, i tillegg til flere tilfeller der politiet angivelig skal ha opptrådt unødig brutalt.

På den første dagen med demonstrasjoner i desember møtte mer enn 800.000 mennesker opp, men antallet demonstranter har gått gradvis ned siden den gang. Meningsmålinger gjort denne uken viser at folket fortsatt er skeptiske til reformen. 69 prosent oppga at Macron burde lytte mer til opposisjonen.

Her kan du lese mer om

 1. Pensjonsopprør i Frankrike
 2. Pensjon
 3. Frankrike
 4. Emmanuel Macron
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform

 2. Fransk streik lengste på over 30 år

 3. Frankrike fortsatt rammet av streikekaos

 4. Annonsørinnhold

 5. Macrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform

 6. Hele regjeringen i Libanon går av