Stormaktenes handelskrig

USA og Kina har signert første fase av handelsavtalen

Signeringen av avtalen er en milepæl i forhandlingene mellom USA og Kina, verdens to største økonomier, som i nesten to år har vært fastlåst i en ødeleggende handelskrig.

«HISTORISK»: USAs president Donald Trump og Kinas visestatsminister Liu He signerte første del av handelsavtalen under en seremoni i Det hvite hus onsdag. Trump omtalte avtalen som et «historisk gjennombrudd».
 • André Haugen
Publisert:

Under seremonien uttalte Donald Trump at avtalen er et viktig steg på veien mot et rettferdig handelsforhold med Kina.

– Avtalen er et historisk gjennombrudd, sa Trump på pressekonferansen i Det hvite hus, som varte i nær halvannen time.

Papirene ble signert av den amerikanske presidenten og den kinesiske visestatsministeren Liu He, som lovte at Kina ville overholde avtalen.

Det 86 sider lange dokumentet ble offentliggjort samtidig som Liu He og Donald Trump talte.

Begrenset avtale

De første signalene om at Kina og USA nærmet seg enighet som kunne føre til våpenhvile i handelskrigen, kom i oktober. Siden den gang har amerikanske aksjer satt nye rekorder gang på gang. Under pressekonferansen steg de toneangivende indeksene på Wall Street til historiske høyder på nytt - for sjette dag på rad.

Les på E24+

Les også: (+) Sannhetens øyeblikk for «made in China»-Teslaer

En sentral del av avtalen er at Kina har forpliktet seg til å kjøpe amerikanske varer og tjenester for ytterligere 200 milliarder dollar i løpet en toårsperiode. I tillegg skal de slå hardere ned på tyveri av amerikansk teknologi og forretningshemmeligheter.

I henhold til avtalen forplikter også Kina seg til å ikke manipulere valutaen for å oppnå en konkurransefordel. USA bestemte seg tidligere denne uken for at Kina ikke lenger skal stemples som «valutamanipulator».

USA har på sin side sagt at de vil redusere toll på kinesiske varer verdt rundt 120 milliarder dollar fra 15 til 7,5 prosent, og har i tillegg droppet en tolløkning som skulle trådd i kraft i desember.

Selv om Kina og USA har blitt enige om noen ting, er flere av de viktigste uenighetene fortsatt uløst, inkludert Kinas omfattende subsidiering av selskaper i landet. Heller ikke USAs anklager om at kinesiske myndigheter tillater hacking av amerikanske selskaper og myndighetsorganer, er omfattet av avtalen.

Beholder «forhandlingskort»

Tollen på 25 prosent på kinesiske varer verdt 250 milliarder dollar vil bli værende frem til neste fase av handelsavtalen er i boks.

– Ellers vil vi ikke ha noen forhandlingskort, sa Trump under pressekonferansen, som la til at andre fase vil bli den siste.

Les på E24+

Les også: (+) Forsker om valutaspådommer: – Omtrent som å kaste kron og mynt

Trump har sagt at han vil reise til Beijing for å forhandle frem en større avtale. Kina har på sin side uttalt at fremtidige forhandlinger er avhengig av hvordan «fase én»-avtalen vil fungere i praksis.

Denne første delen av avtalen trer i kraft i midten av februar. Det er ikke satt noen frist for når andre fase skal være landet.

Biden kritisk

– Kina er den store vinneren i Trumps «fase 1»-avtale med Beijing, sa den ledende kandidaten i Demokratenes nominasjonskamp, Joe Biden, ifølge Financial Times.

– Trump får svært lite igjen for den betydelige smerten og usikkerheten han har påført økonomien, bøndene og arbeiderne, sa Biden.

Les hele dokumentet her
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Stormaktenes handelskrig
 2. USA
 3. Kina
 4. Handelskrig
 5. Donald Trump

Flere artikler

 1. Kina bekrefter enighet om handelsavtale med USA

 2. Bloomberg: USA vil ikke fjerne toll på minst ti måneder

 3. Trump: Gjennombrudd i handelssamtalene med Kina

 4. Trump: Artikkel om Kina-avtale er «helt feil»

 5. WSJ: USA og Kina planlegger utsettelse av nye tolløkninger