NHO-direktøren berømmer Kina-avtalen: – Har gått glipp av å ta del i en enorm vekst
Kristin Skogen Lund mener avtalen med Kina er gode nyheter for Norge.
– Kina er et enormt marked for norske bedrifter. Vi har også et næringsliv som er interessant for Kina. Vi er gode på sjømat. Vi har et reiseliv som er i kraftig vekst, men det er også kjempemuligheter innen mineraler, metaller, olje og gass og ulike industrier, sier NHO-sjefen til NTB.
Under de anstrengte forholdene etter fredspristildelingen i 2010 har norsk næringsliv ifølge Skogen Lund gått glipp av å ta del i den enorme veksten i Kina.
Industrien jubler over Kina-nyhet: – Svært god førjulspresang
– Verdensmakten Kina spiller også en viktig rolle i å finne løsningen på mange av de felles problemene vi har – som klimautfordringen. Det er viktig for norske fagmiljøer og akademiske miljøer å ha et samarbeid med Kina for å finne bedre løsninger raskere og ha mulighet til å skalere disse opp i mye større målestokk i et samarbeid med Kina, sier Skogen Lund.
Brutt kontakt
Hun berømmer det langsiktige og tålmodige arbeidet som både regjeringen og «fotsoldatene» har gjort for å få en frihandelsavtale innen rekkevidde.
All politisk kontakt mellom Kina og Norge ble brutt i 2010, etter at Nobelkomiteen tildelte Nobels fredspris til den kinesiske fengslede dissidenten Liu Xiaobo. Mandag ble fortalte utenriksminister Børge Brende at Norge og Kina nå har et normalisert diplomatisk forhold.
Forholdet mellom Kina og Norge normaliseres
Erna Solberg avviser at dette handler om at Norge har beklaget nobeltildelingen.
– Vi har ikke unnskyldt, det har ikke vært en diskusjon i våre samtaler at vi skal unnskylde en tildeling som er gjort av en uavhengig komité, sier Solberg til NTB.
Lakseaksjer
Dagens nyhet har satt fart i norske lakseaksjer. For i samtalene med kinesiske myndigheter har Brende tatt opp frihandelsavtale, og andre temaer knyttet til norsk eksport til Kina.
– Det har tatt tid og det har vist seg at utfordringene satt veldig dypt, sier Brende til NTB på telefon fra Beijing rett etter at regjeringen mandag kunngjorde at forholdet mellom Kina og Norge normaliseres.
Utenriksministeren legger ikke skjul på at avtalen åpner store muligheter for norsk næringsliv i verdens nest største økonomi.
– Ikke minst når vi nå umiddelbart skal gjenoppta forhandlingene om en kinesisk-norsk frihandelsavtale som ble lagt til side i 2010. Men i dag er tidspunktet for å se fremover og det er bra at det også er noen positive signaler. I en tid hvor det er mange mørke skyer på himmelen, har vi i hvert fall fått på plass forholdet mellom Kina og Norge, sier Brende.
Bekymret
Amnesty Norge og MDG er bekymret for at avtalen Norge har inngått med Kina vil innebære at Norge ikke lenger kan kritisere landet for menneskerettighetsbrudd.
– I denne avtalen står det at Norge fullt ut anerkjenner Kinas sosiale modell. Hvis man ønsker, kan man tolke det som et slags varsku for at Norge skal være forsiktig med å kritisere Kina. Det mener jeg er uakseptabelt, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
– Vi håper ikke dette betyr at Norge skal la være å ta opp brudd på menneskerettigheter, mangel på demokrati eller aggressiv kinesisk opptreden i sine nærområder, sier Miljøpartiet De Grønnes stortingsrepresentant Rasmus Hansson til NTB.