Irak på vei mot full oppløsning

Kurdiske styrker har tatt kontroll over to oljefelt i Kirkuk-området i Irak. Irak kan være på vei mot full oppløsning, advarer analytikere.

KONFLIKT: De siste to ukene har konflikten i Irak tilspisset seg. I forrige uke erklaærte opprørerne en ege stat i Nors-Irak.

Hussein Malla
  • NTB
Publisert: Publisert:

Den alvorlige tilspissingen mellom Bagdad og Kurdistan svekker håpet om en samlingsregjering som kan berge Irak fra opprøret. Tre år etter at de amerikanske styrkene forlot landet, står Irak i fare for å bli delt langs sekteriske og etniske linjer.

Fredag overtok de kurdiske peshmerga-styrkene kontrollen over oljefeltene i Makhmour og Bai Hassan, som samlet produserer om lag 450.000 fat olje om dagen. Alle arabiske arbeidere skal ha blitt erstattet av kurdere. I en uttalelse fredag skriver de regionale kurdiske myndighetene at overtakelsen var nødvendig for å beskytte Iraks infrastruktur.

To av oljefeltene har til nå vært drevet av et statlig irakisk selskap.

– Fra nå av vil de være kontrollert av Kurdistans regionale regjering, og vi forventer at operasjonene snart vil starte igjen, sier en kilde som står i nær kontakt med kurdiske myndigheter.

Det irakiske oljedepartementet fordømmer overtakelsen og truet fredag med «harde konsekvenser» dersom ikke kurderne forlater oljefeltene umiddelbart.

Ut av regjeringen

Samtidig har kurdiske politikere lagt ned samarbeidet med regjeringen i Bagdad i protest mot landets statsminister, opplyser Iraks utenriksminister.

Utenriksminister Hoshyar Zebari, som selv er en del av den kurdiske blokken, forklarer boikotten med statsminister Nuri al-Malikis påstand tidligere denne uka om at kurderne huser terrorister i provinshovedstaden Arbil.

– Vi har innstilt vår regjeringsaktivitet, sier Zebari, som la til at boikotten blant annet omfatter den daglige aktiviteten i utenriksdepartementet, handelsdepartementet og helsedepartementet.

Ifølge Zebari står Irak nå i fare for å gå i full oppløsning dersom en ny samlingsregjering ikke snart er på plass.

– Landet er nå i praksis delt i tre stater – en kurdisk, en svart stat (ISIL) og Bagdad, sier han.

– Ferdig som stat

Også Midtøsten-ekspert Helge Lurås fra Senter for internasjonal og strategisk analyse sier til avisa Klassekampen at han tror Irak, i likhet med Syria, er ferdig som stat.

De kurdiske selvstyremyndighetene og regjeringen i Bagdad har lenge kranglet om hvem som bør ha kontrollen over oljebyen Kirkuk. Under den ytterliggående sunnimuslimske offensiven i Nord-Irak i juni, tok kurdiske myndigheter kontrollen og ga beskjed om at byen vil forbli under kurdisk styre.

Maliki skal ha blitt rasende da kurderne sist uke satte fart i planene om å holde en folkeavstemning om løsrivelse av det autonome Kurdistan.

– Denne krangelen er det siste Irak trenger fordi landet allerede står overfor et overraskende vellykket islamistopprør, sier BBC-kommentator Mark Doyle.

Offensiv i Anbar

Fredag kom det også meldinger om at ytterliggående sunnimuslimske opprørere har startet en ny offensiv i nærheten av Ramadi, provinshovedstaden i Anbar.

Dersom Ramadi faller, kommer det til å bli et enormt tap for regjeringsstyrkene. Opprørerne har med jihadistene i ISIL, nå Den islamske stat (IS), i spissen, tatt kontroll over store områder i fem provinser. Anbar-provinsen deler en lang grense med krigsherjede Syria.

Les også:

ISIL har erklært egen islamistisk statIrak ber USA gå til luftangrep mot ISIL-krigerne- Islamister angriper Iraks største oljeraffineriIraks største oljeraffineri stengt

Publisert:

Flere artikler

  1. ISIL har erklært egen islamistisk stat

  2. Amerikansk luftangrep mot ISIL i Irak

  3. Irakiske styrker: Har okkupert hovedkvarteret til North Oil Company

  4. - Kan påvirke DNO-kursen mye de neste dagene

  5. Irakiske styrker slår tilbake mot ISIL