Peshmerga-styrker på plass ved syrisk grenseby

Rundt 150 kurdiske peshmerga-soldater fra Irak er på plass i Syria for å bidra i forsvaret av byen Ayn al-Arab fra IS-opprørerne.

KRYSSET GRENSEN: Kurdiske styrker på vei over grensen til Syria med kurs mot byen Kobani.

Yannis Behrakis
  • NTB
Publisert:,

Kilder inne i byen som på kurdisk heter Kobani, sier til arabiske BBC at styrken på rundt 150 krigere hadde kurs for frontlinjen rundt 4 kilometer vest for byen.

Da peshmerga-kolonnen forlot Tyrkia for å slutte seg til kampen mot IS, ble de vinket farvel av jublende kurdere som behandlet dem som helter.

De irakiske kurderne viste seierstegn og veivet med kurdiske flagg da de satte i vei i et titall lastebiler og pickuper, fulgt av pansrede kjøretøy og artilleri.

Peshmerga-styrken på 150 krigere, som den kurdiske regionalforsamlingen i Nord-Irak forrige uke vedtok å sende til Syria, er relativt liten, men den har med seg våpen og ammunisjon.

Tyrkia ga de irakiske styrkene tillatelse til å krysse landets grense til Syria i forrige uke, etter sterkt press fra USA. Det er første gang Tyrkia tillater at bakkestyrker utenfra Syria får krysse grensen for å kjempe for de syriske kurderne som hittil har kjempet en innbitt kamp for å forsvare byen.

Prøver å ta irakisk by fra IS

Samtidig startet kurdiske peshmerga-styrker fra Irak lørdag en stor offensiv for å gjenerobre byen Sinjar nord i landet fra Den islamske staten (IS), det opplyser en kurdisk tjenestemann.

– Peshmerga startet i dag et angrep fra forskjellige steder for å frigjøre Sinjar fra Den islamske staten og rykker fram, sier den kurdiske tjenestemannen til nyhetsbyrået DPA.

Han legger til at de kurdiske styrkene har angrepet IS-stillinger i området med tunge våpen.

IS erobret Sinjar, som ligger nær grensa til Syria, i august og tok dermed byen fra de kurdiske peshmerga-styrkene. Erobringen førte til at befolkningen i byen, som for det meste er yezidier, flyktet fra Sinjar. I tillegg ble titalls yezidier ble drept for å nekte å konverterte til islam.

Yezidienes religion har likhetstrekk med mange andre religioner, blant annet islam og kristendommen, og den ytterliggående ekstremistgruppen anser dem for å være vantro.

Les også:

Kurdere slo tilbake ny IS-offensiv ved KobaniEkspert: Løsepenger blir betalt i det skjulteNorge sender soldater til Irak og Afghanistan

Flere artikler

  1. Kurdere slo tilbake ny IS-offensiv ved Kobani

  2. Stille fra irakiske og kurdiske styrker i Kirkuk

  3. Erdogan truer med å sende soldater inn i kurdisk Irak

  4. Annonsørinnhold

  5. – IS har mistet 1 prosent av territoriet i Irak

  6. Irakiske styrker har rykket inn i oljeby