Protester til tross - i dag flytter verdens viktigste fiskemarked

Lørdag skjer det - Tsukiji-markedet starter den svært så omdiskuterte flyttingen, som det har vært kranglet om siden 2001. Etter over 80 år skal verdens viktigste, største og mest kjente fiskemarked ut på flyttefot.

  • Eric B. Utheim
Publisert:

På en normaldag selges ufattelige 1.628 tonn med fisk- og sjømat fra Tokyos fiskemarked.

Ifølge Bloomberg tilbys nær 500 ulike fiske- og skalldyrslag på markedet, som også har store auksjoner.

Blant annet var det herifra at en blåfinne-tunfisk på 222 kilo ble solgt for rekordhøye 10 millioner kroner tilbake i 2013, altså én fisk til rundt 45.000 kroner kiloen!

Tsukiji-området er en upmarket bydel kjent for sin store handelsvirksomhet.

Her har fisk og andre torgvarer blitt solgt siden 1650-tallet.

Det store fiskemarkedet i Tokyo lå originalt i Nihinbashi, et område som ble totalrassert under det store jordskjelvet i 1923. Markedet ble etter dette relokalisert til dagens anlegg i 1935 - og der har det vært siden.

FISKERIUTSENDING: Gunvar Lenhard Wie på fiskemarkedet i Tokyo.

Etter åtte desennier på adressen skal man nå flytte til en tidligere gassverktomt beliggende ved havnen i megabyen med sine vel 13 millioner innbyggere.

Les også: Sjømatrådet inngår avtale med nettgiganten Alibaba

Tre ringer

Det vil si, det er ikke hele virksomheten som skal flyttes.

– Planene er at strukturen med den ytre ringen, den som er for publikum, skal bestå, sier Norges fiskeriutsending til Japan og Sør-Korea, Gunvar Lenhard Wie.

Tsukiji-markedet består nemlig av tre «ringer».

Den innerste består bare av noen få aktører, som har tilgang på de aller fineste råvarene - og som kan selge disse videre i store kvanta til neste ring. Som igjen har rett på å selge videre til neste ring etter der igjen, osv.

AUKSJON: Det bys på fersk tunfisk i dette bildet fra januar i år. Enkeltfisker kan selges for millionvis av kroner. rekorden er på over ti millioner kroner for én enkelt fisk.

Denne tradisjonsbundne verdikjeden bygger på århundrer med tradisjon.

De innerste ringene består av profesjonelle industritradere, mens i de yttesrte ringene finner man de som selger til restauranter og butikker - og helt ytterst bodselgere som betjener publikum.

Les også

Norsk laksesatsing på verdens største Ikea-restaurant: Vil servere laks til 9.000 daglig

– Det er viktig å understreke at man fortsatt kan dra dit og oppleve god sjømat - og kjøpe sushi, sahsimi, ramen, japanske kniver og lignende når man besøker Tokyo, sier Wie på telefon fra «Soloppgangens rike» - hvor han akkurat har besøkt markedet sammen med Norges ambassadør.

– Den publikumsrettede virksomheten skal fortsatt være der, det er de innerste ringene, det profesjonelle nivået hvor bedrifter handler med andre bedrifter, som skal flyttes, påpeker han.

- Områdets identitet og mangeårige kultur skal beholdes, og brukes aktivt inn mot turismen og sommer-OL i 2020, forteller sjømatrådets mann.

SKAL STENGES: En tunfisk-auksjon i det aller helligste, de indre gemakker av Tsukiji-markedet i Tokyo. Tross protester skal markedet nå legges ned - og flyttes til en annen kant av byen.

Mye norske fisk er solgt der

Mange av varene som skifter hender på markedet kommer fra Norge.

I 2017 ble det eksportert norsk sjømat for nærmere fire milliarder kroner til Japan.

Det er langt ifra all sjømaten som går via Tsukiji, men markedet er fremdeles svært viktig for norsk eksport, spesielt laks

AMBASSADØR-VISITT: Sjømatrådets fiskeriutsending i Japan, Gunvar Lenhard Wie, sammen med ambassadør Signe Brudeset og en lokal fiskehandler på markedet fredag morgen - på det gamle markedets siste dag.

– Norsk fisk er veldig viktig for Japan, og på andre siden er Japan med sin matkultur et veldig viktig utstillingsvindu for norsk fisk, sier fiskeriutsending Wie til E24.

Av eksporten på 113,000 tonn norsk fisk til Japan i fjor, sto laks alene for 62 prosent - i penger 2,5 milliarder kroner.

Hittil i år er det eksportert 43.000 tonn norsk sjømat til Japan - varer til en kronerverdi på 2,2 milliarder. I volum er makrell den desidert største, etterfulgt av laks og ørret, opplyser Sjømatrådet.

Det var under daværende fiskeriminister Thor Listau (H) at norske myndigheter på 1970-tallet så smått begynte å se på Japan som et marked.

Først ble en vennskapskomité dannet, så ble «prosjekt Japan» stiftet, et prosjekt som ble startskudd for Norges satsning på Østen som eksportmarked for norsk laks.

Sushi- og sashimikulturen omfavnet vårt sprellende ekspportprodukt - og Japan ble raskt det viktigste markedet.

Nå har andre land gått forbi i volum, men fortsatt er Japan, i kraft av sin sushiklultur og standing som matnasjon, et betydelig utstillingsvindu for norsk fiskeeksport.

PROTESTER: Mange er imot flyttingen av Tsukiji-markedet. Dette bildet er fra en demonstrasjon tidligere denne uken.

Protester

Flytteprosessen av dagens marked er meget omstridt.

Forslaget om å flytte markedet ble for alvor lansert så langt tilbake som for 17 år siden, og har siden den gang blitt møtt med protester.

Da beslutningen ble tatt ble det sterke reaksjoner - og så sent som denne uken har det vært demonstrasjonstog utenfor markedet, hvor ansatte og torgselgere har klaget på det nye stedet, som de mener er usikkert både sikkerhetsmessig og forretningsmessig.

Norges sjømatråds utsending er også spent.

– Det er svært mye skriverier og diskusjoner i media, sier Gunvar Wie til E24.

– Mange er spent på hvordan flyttingen vil påvirke nettverkene som er bygd opp. De som trader vil nå kanskje gå mer direkte til kundene, og ikke være fysisk innom markedet og handle derifra som i dag. Jeg tror dette vil være starten på endring, som forsåvidt kan være positiv - men fiskemarkedet vil fortsatt være viktig, påpeker Wie - som sier at det nye markedet i større grad vil være lukket for vanlig publikum.

DEMONSTRASJONSTOG: Torgkoner protesterer under en markering i september. Mange ansatte på fiskemarkedet er bekymret for flyttingen - som kan gi helt nye handlesstrukturer og sette arbeidsplassene på fiskemarkedet i fare.

– Verdikjedene vil nok bli mer konsolidert, men dagens sytem bygger på tradisjoner og en hver endring i tradisjoinell forstand gjør at folk må tenke nytt. Det spøkes her med at den første uken vil bli kaos, så vil det sette seg litt igjen, sier Wie som forteller at han prøvde å booke bord på sin favorittrestaurant i neste uke.

– Men de holder stengt hele den uken, fordi de er usikre på om de får fersk fisk. Dette gjelder flere restauranter. De er stengt i påvvente av at det nye markedet er oppe og går.

STORT OMRÅDE: Dagens marked har vært i drift siden 1935, da det ble flyttet hit og bygget opp igjen etter jordskjelvkatastrofen noen år tidligere.
SYV RINGER: Markedet er bygd opp med sju ulike ringer som har unike handlesrettigheter. Bildet viser noe av den travle aktiviteten.
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Norsk makrell i salgstoppen i nettbutikk i Sør-Korea

  2. Nyttårstunfisken i Japan solgt for 1,3 millioner kroner

  3. Kjøpte blåfinnet tunfisk for mer enn 3 millioner dollar

  4. Tror på norsk lakse-boom i Kina

  5. – Kina-toget går fra norsk laks