Nå vil de at du skal stå

Ryanair vil at passasjerene skal stå under flyvningene slik at det blir plass til flere ombord.

FLYTTER? Letter Ryanair fra Sandefjord og lander på Rygge torsdag?

  • Christine Jensen
Publisert:

Det irske lavprisflyselskapet pønsker hele tiden ut nye ideer for å kutte kostnader.

De innførte nylig toalettavgift og avgift for innsjekking. Og for en drøy måned siden ble det klart at passasjerene må begynne å bære bagasjen sin helt frem til flyet på egenhånd. Håndbaggasjen kan tas med ombord i flyet, slik som tidligere, men resten av baggasjen må legges ved siden av flyet slik at den kan løftes inn i bagasjerommet av bakkemannskapene.

En stund var det også snakk om en fedmeavgift, men denne ble droppet.

Ståplasser

Den nyeste ideen er ifølge flere britiske nyhetskanaler å innføre ståplasser på flyene. Flyselskapet har beregnet at de vil kunne frakte 30 prosent flere passasjerer og kutte kostnader med opptil 20 prosent ved å endre litt på komforten.

- Det vil være snakk om vertikale seter, mer beslektet med en krakk ("stool" red.anm.) og personene vil fortsatt være fastspent, sier Ryanairs pressetalsmann Stephen McNamara ifølge dailymail.co.uk.

Gratis

Passasjerer som velger ståplasser vil kunne betale mye mindre - kanskje til og med slippe å betale - for plassene.

- Vi kan komme til å ta ut de fem-seks siste radene og spørre passasjerene "vil du stå? Hvis du gjør det kan du reise gratis.", sier Ryanair-sjef Michael O'Leary til Sky News.

Han syns ikke man trenger å gjøre så stor sak ut av ståplass-ideen.

- Hvorfor er dette noe annerledes enn hva som skjer på tog når tusenvis av passasjerer står i midtgangen fordi det ikke er nok plasser, spør O'Leary.

I kontakt med Boeing

Ryanair-sjefen skal allerede ha vært i kontakt med flyprodusenten Boeing for å se om en slik ståplass-ordning kan innføres.

O'Leary sier til Sky News at han fikk ideen fra det kinesiske flyselskapet Spring, som hevder de frakter 50 prosent flere passasjerer og har kuttet kostnader med 20 prosent.

Ståplasser er kun aktuelt på korte flyvninger på under en og en halv time og må godkjennes av irske luftfartsmyndigheter før det kan innføres.

Flere nyheter på E24.no

Publisert:

Flere artikler

  1. 80.000 stemte for ståplass på Ryanair

  2. Vurderer ny modellfor USA-flyvninger

  3. Ryanair med radikaltkostnadstunt

  4. Venter på konkurser før han satser på USA

  5. 48 mill. passasjerer ga Ryanair milliardoverskudd