Bøndene raser mot Mugabe

Tobakksbøndene i Zimbabwe raser mot regjeringen.

LYSGLIMT: Men president Robert Mugabes Zimbabwe sliter med store problemer.
Publisert:

Den statlige priskontrollen og den galopperende inflasjonen gjør at avlingene blir verdiløse, sier talsmenn for næringen.

I uken som gikk demonstrerte bønder på børsen i Harare ved å rive tobakksplanter i filler og hive dem ut på gulvet. Innledningen av sesongen for tobakkshandel måtte utsettes for andre gang på to uker, fordi kundene ikke ville betale nok.

Harmen blant tobakksbøndene bidrar til spenning i et land der det ennå ikke er utpekt en vinner av presidentvalget som ble avholdt i slutten av mars. Valgkommisjonen hevder at det må holdes en ny valgomgang mellom president Robert Mugabe og opposisjonens kandidat Morgan Tsvangirai, som fikk flest stemmer i første valgomgang.

"Håpløst"

– Prisene er helt håpløse. Jeg vil heller beholde tobakken og selge den til kjøpere fra Malawi eller Zambia, mumlet Ottilia Mavhunga fra Kaori nord i Zimbabwe mens hun pakket tobakksballene sine sammen og forberedte seg på å dra.

Protestene i tobakksnæringen er nok et tegn på hvor alvorlig den økonomiske krisen i Zimbabwe er blitt. Tobakk har tradisjonelt vært et svært viktig eksportprodukt, som skaffet zimbabwerne hardt tiltrengt utenlandsk valuta.

I år 2000 var landets tobakksavling på rekordhøye 236.130 tonn. Men så satte president Mugabe og hans regjering i verk sin omstridte omfordeling av landbruksjord, og i fjor var tobakksavlingen nede i 68.800 tonn.

Svartebørs

Inflasjonen i Zimbabwe ligger nå på rundt 165.000 prosent, og på svartebørsen koster en amerikansk dollar rundt 100 millioner zimbabwiske dollar. De 70 millionene zimbabwedollar som bøndene blir tilbudt for en kilo tobakk, rekker derfor ikke langt.

– Det koster to millioner dollar bare å transportere en enkelt balle (på 60 til 80 kilo), og så er dette alt vi får. Jeg kan ikke forstå at mais selges til mye høyere pris enn tobakk, sier bonden Berison Mutemeri fra Banket nordvest for Harare.

Ifølge statistikk gjengitt av den britiske rikskringkastingen BBC er arbeidsledigheten i Zimbabwe nå oppe i 80 prosent. Gjennomsnittlig forventet levealder ligger på 37 år, og 45 prosent av befolkningen på vel 12 millioner lider av underernæring.

Til E24-forsiden - Norges største økonominettsted

Publisert: