- Billigste aksjer på 33 år

Målt mot renten har ikke aksjer vært billigere siden 1974.

  • Roar Wold
Publisert:,

Kursfallet i aksjemarkedet mot slutten av 2007 har gjort at aksjer ikke har vært billigere sett mot statsobligasjoner siden 1974. Vel og merke ved bruk av den såkalte Fed-modellen, som ikke alle er enige i.

Det skriver Bloomberg.

Følg utviklingen i verdens aksjemarkeder på Børs24

Les også: Knallåret som glapp

- Burde vært høyere

- Aksjer burde vært priset høyere, sier Robert Doll i det amerikanske investeringsfirmaet BlackRock Inc. til Bloomberg.

Noe av problemet er at prisingen av aksjemarkedet er basert på forventet inntjening for selskapene, og det er ikke gitt at resultatene blir som forventet.

Kursfallet i slutten av 2007 var svært kraftig. Sist gang det globale markedet falt like bratt, var i 2000 da it-boblen sprakk. Fallet har gjort aksjemarkedet målt ved MSCI World-indeksen, som følger 23 land, svært billig.

Fed-modellen

I desember falt verdien på aksjer relativt til statsobligasjoner (renter) til det laveste siden 1974, ifølge den såkalte Fed-modellen, skriver Bloomberg.

Dagens kurser betyr at aksjemarkedet skal gi en meravkastning på 4,17 prosentpoeng sammenlignet med en tiårig amerikansk statsobligasjon, ved bruk av Fed-modellen.

Justert for volatiliteten (svingningene) har ikke forskjellen vært større siden 1974. Den gang slo aksjer obligasjoner med 24 prosentpoeng det påfølgende året, skriver Bloomberg.

MSCI World-indeksen fallt 2,7 prosent siste kvartal i fjor. Forrige gang de siste tre månedene i året ga en nedgang var i 2000, året it-boblen skrakk. Totalt steg indeksen med 7,1 prosent i 2007.

Til Finansavisen torsdag sier sjeføkonom Jan Andreasen i Landsbanki at det amerikanske aksjemarkedet er usedvanlig billig. Han baserer utsagnet nettopp på forskjellen mellom prisingen av aksjer sett mot rentenivået.

Flere nyheter på E24.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Bear Stearns-sjefen gir seg

  2. Børsfest i Brasil

  3. Investorer: - 2008 blir sterkt

  4. Annonsørinnhold

  5. United på inntektstoppen

  6. Brown advarer om farlig år