Fyll og bråk ombord: Nå stopper cruiseselskapet alkoholutsalget

Etter gjentatte klager kutter finske Silja Line ut alkoholutsalg på taxfreebutikkene ombord for enkelte av passasjerene, i et forsøk på å roe ned fyll til havs.  

FYLL OG FANTERI: Passasjerbåter fra finske Silja Line har fått inn flere klager på utbredt fyll under reisene mellom Sverige og Finland. Nå strammer selskapet inn alkoholsalget.

Foto: Berit Keilen NTB scanpix
 • Ida Bing
Publisert:,

Etter flere meldinger om fulle og bråkete passasjerer har det finske cruiseselskapet Silja Line fattet en endelig beslutning om at det ikke lenger skal være mulig å kjøpe alkohol i taxfreebutikkene ombord, skriver svenske Dagens Industri.

Klager på høylytt bråk og rot fra overstadig berusede passasjerer har fått selskapet til å reagere kraftig. Nå har de innført alkoholforbudet for å få bukt med fulle passasjerer.

Forbudet gjelder på strekningen fra Åbo i Finland til Stockholm, for passasjerer som reiser fra Finland og ikke de som reiser samme strekning fra Sverige.

Nyter taxfree-drikken på dekk

Silja Lines, som eies av Estonias Tallink, har opplevd at fulle passasjerer nyter alkoholen de får kjøpt på båten mens de fortsatt er ombord. Mange tar med seg alkohol fra taxfreebutikken ut på dekk, drikker i lugarene eller i skipets korridorer. Og det har fått mange av de mindre drikkelystne passasjerene til å reagere.

Overstadig berusede passasjerer har skapt en klagestorm så stor, at selskapet nå må roe ned tilstandene.

Skipet Baltic Princess tilbyr 23-timers cruise mellom Åbo i sørvestlige Finland og Stockholm i Sverige. Forbudet omfatter kun de som overnatter på reisen, altså en tur retur fra Finland til Sverige.

Ifølge Business Insider Nordic vekker forbudet allerede stor misnøye blant flere av passasjerene. Det er nemlig den billige alkoholen på Finland-reisene som lokker til seg mange reisende.

Les også

Her er det nye skipet til Hurtigruten

Innfører kontroll

– Alkoholsalget i taxfreebutikkene er til for at man skulle ta med alkoholen hjem, sier Marika Nöjd, pressekontakt ved Tallink Silja i Finland til Business Insider.

Hun understreker at tørstige bargjester fortsatt får kjøpt alkohol ved serveringsstedene ombord. Og kontrollen skal bli enkel å gjennomføre, legger Nöjd til.

Alle reisende drar nemlig billetten i kassen når de betaler. Dermed får man allerede i taxfreebutikken rede på om dette er gjester som skal overnatte, eller gå i havn i Stockholm.

Les også

Slik er nordmenns taxfree-vaner etter Siv Jensens nye regler

Sistnevnte kategori får kjøpe med seg drikke, på den forutsetning at de skal i havn i den svenske hovedstaden.

Må følge konkurrentens eksempel

Ifølge Business Insider la det finske fergeselskapet Viking Line ned alkoholutsalget ved taxfreebutikkene om bord i 2009. De innførte forbudet på cruiseskipet Viking Grace, som kjører samme strekning som Baltic Princess. Silja Lines har dermed sett seg nødt til å følge konkurrentens eksempel.

Les også

Hurtigruter skiltes på kinesisk

Les også

Ny prisrekord i Stockholm

Les også

Finland og Sverige: Vi trenger ikke medlemskap i NATO

Her kan du lese mer om

 1. Finland
 2. Stockholm
 3. Cruiseskip
 4. Taxfree

Flere artikler

 1. Kabinansatte i SAS og Norwegian vil bremse alkoholsalget på norske flyplasser

 2. Betalt innhold

  Reisende på Hurtigruten nektes å gå i havn. Bare 100 prosent friske slippes om bord.

 3. Betalt innhold

  Flere trosser reiserådene: - Føler ikke det er noe risiko med å dra til Kroatia

 4. Annonsørinnhold

 5. Dårlig nytt for elfly-optimistene: Nytt fly ikke klart før 2030-tallet

 6. Finlands finansminister: Brexit blir så smertefull at ingen vil følge britene