USAs finansminister frykter mislighold av statsgjeld

Allerede neste måned vil USAs regjering nå det såkalte gjeldstaket. Finansminister Janet Yellen advarer mot konsekvensene dersom statsgjelden misligholdes.

Janet Yellen sier gjeldstaket kan bli nådd allerede i august og dermed hindre staten i å skaffe mer penger til å dekke sine økonomiske forpliktelser.
  • NTB-AP-TT
Publisert: Publisert:

Yellen sier hun vil begynne å treffe nødtiltak for å unngå at USA for første gang i historien vil være ute av stand til å betjene gjelden sin. Det «vil gjøre ubotelig skade på USAs økonomi og amerikaneres levebrød» dersom staten ikke kan betjene gjelden, sier hun.

Ifølge finansministeren kan 1. oktober, når det nye budsjettåret begynner, bli en avgjørende dato og hun sier USA kan få problemer med å betale det de skylder dersom lånetaket – grensen for hvor mye staten kan låne – ikke heves. I et brev til lederne for Senatet og Representantenes hus, sier hun at hennes tiltak vil kjøpe tid så lånetaket kan heves eller settes midlertidig til side. Dagens gjeldstak ble vedtatt av Kongressen i 2019.

Statsgjelden har økt kraftig under pandemien etter at myndighetene har lansert flere store krisepakker for å redusere skadevirkningen på økonomien.

Les også

Nordmenn hadde 3.877 milliarder kroner i gjeld i mai

Les også

Biden med budsjett som setter gjeldsrekord: – Må gripe øyeblikket

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Janet Yellen
  2. USA
  3. Gjeld

Flere artikler

  1. Finansminister advarer om resesjon hvis USA ikke tar hånd om gjeldstaket

  2. Enighet om midlertidig heving av gjeldstaket i USA

  3. Republikanerne åpner for å heve gjeldstaket i USA

  4. Kongressen i USA avverget én krise, men større problemer gjenstår

  5. Bred opptur på Asia-børsene – Hongkong-børsen stiger kraftig