Medier: USA avlyser planlagte handelssamtaler med Kina

De to stormaktene USA og Kina har frem til mars på å lande en handelsavtale. Nå avlyser USA planlagte samtaler med Kina. 

USA-president Donald Trump avlyser møtet med Kina.
Publisert:

Trump-administrasjonen skal ha avlyst planlagte handelssamtaler med Kina kommende uke, opplyser kilder til CNBC og Financial Times tirsdag.

Det var planlagt at to av Kinas viseministere skulle besøke Washington neste uke for å fortsette handelssamtalene mellom landene. Nå skal disse samtalene altså være avlyst.

Årsaken til at møtet er avlyst skal være at partene ikke har gjort særlige fremskritt innenfor temaet en eventuell avtale trolig vil bli bedømt ut fra: Å få slutt på det USA har kalt flere tiår med statsstøttet tyveri av amerikanske åndsverk og teknologi.

Ikke fornøyd med fremgangen

Bloomberg meldte allerede mandag at USA ikke skal ha vært fornøyd med fremgangen i samtalene om det aktuelle temaet.

Kinas angivelige tyveri av immaterielle rettigheter og praksisen med å tvinge utenlandske selskaper til å overlevere teknologien sin dersom de vil ta del i markedet, var en stor del av agendaen for de tre dagene med samtaler de to partene hadde denne måneden.

Likevel kom det lite konstruktivt ut av det, ifølge deltagere og andre med kjennskap til samtalene som Bloomberg har snakket med.

USAs visehandelsrepresentant Jeffrey Gerrish skal ifølge en kilde ha brukt mye tid på å vise til en amerikansk rapport som rettferdiggjør den siste runden med straffetoll på kinesiske varer verdt 250 milliarder dollar, mens kinesiske tjenestemenn skal ha svart med å nekte for at Kina har gjort noe for å eskalere situasjonen, ifølge kildene.

Samtidig skal Gerrrishs sjef Robert Lighthizer under et møte med kongressmedlemmer ha bekreftet at diskusjonene om åndsverk ikke hadde kommet langt, ifølge Bloomberg. Hans kontor ønsket ikke å kommentere opplysningene.

Tviler på enighet

USA-president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping ble på G20-toppmøtet i Argentina i desember i fjor enige om en våpenhvile på 90 dager frem til 1. mars i år. Uten en handelsavtale vil USA samme dag som fristen går ut øke tollene på kinesiske importvarer.

Kina-ekspert og makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB sa i et foredrag sist uke at han tviler på en enighet mellom USA og Kina før fristen går ut.

– Konflikten er kommet for å bli. Den blir langvarig, sa han.

Kjennerud pekte på blant annet på uenighetene omkring opphavsrettigheter og teknologi.

– Det går blant annet på at Kina i lang tid har brutt patentrettigheter og stjålet teknologi, sa han.

Les også:


Full jubel – Har aldri hugd mer skog
Bygger restaurant under vann for 50 millioner kroner
Skal digitalisere Norge: Lover både pisk og gulrot for norske kommuner

Publisert: