Fed vil ha klarhet i effektene av brexit før de hever renten

Den amerikanske sentralbanken bestemte i juni at renteheving skulle bli satt på vent til de hadde bedre grep om konsekvensene av brexit.

GJORDE INGENTING: Under forrige rentemøte i juni bestemte USAs sentralbanksjef Janet Yellen å holde renten uendret. Hun sa imidlertid at hun håpet på en renteøkning til høsten.

Foto: Saul Loeb/AFP
  • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert:

«Medlemmer ble generelt enige om at før vi gjorde en vurdering om å heve renten, ville det være klokt å vente på mer data som viser konsekvensene av brexit-avstemningen», fremkommer det i et referat fra rentemøtet 14. og 15. juni, som ble offentliggjort onsdag kveld. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Før avstemningen om Storbritannia skulle forlate EU, var mange ukomfortable, også medlemmer av komiteen som setter renten i Fed.

Hold renten uendret

15. juni annonserte Den amerikanske sentralbanken (Fed) at styringsrenten forblir på dagens nivå, mellom 0,25 og 0,5 prosent. Beslutningen var enstemmig i sentralbankstyret.

Det var også dette som var ventet.

I uttalelsen fra rentemøtet skrev sentralbanken at de siden forrige rentemøte i april har mottatt data som indikerer at forbedringstempoet i arbeidsmarkedet har gått ned, mens den økonomiske veksten har tatt seg opp.

– Selv om arbeidsledigheten har falt, har sysselsettingsveksten avtatt, skrev sentralbanken.

17 beslutningstakere deltok

I dagens referat skriver Fed at en betydelig nedtrapping i ansettelser blant amerikanske arbeidsgivere er en grunn til at de holdt renten uendret.

Brexit-avstemningen har sjokkert investorer og politikere, og økt usikkerheten i finansielle markeder og lovgivende aktører. Dette skyldes delvis fordi det kan ta år før Storbritannia og EU blir enige om nye regler for finans, handel og immigrasjon.

Allerede har markedet blitt rystet, og dollaren har styrket seg, noe som har veier ned på amerikansk eksport. Samtidig har det britiske pundet svekket seg til rekordlave nivåer.

17 beslutningstakere deltok på møtet, hvorav ti av dem har en stemme i rente-beslutningen.

Les også

– Bare å glemme Fed-heving nå

Les også

– Jobb-statistikk var bekymringsfull

Les også

Trump vil bytte ut Yellen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. EU
  2. Janet Yellen
  3. USA

Flere artikler

  1. Bank of England kutter i fremtidige vekstanslag

  2. Fed holder renten uendret

  3. Bank of England kutter IKKE renten

  4. Annonsørinnhold

  5. Mener renteøkning kan være passende «ganske snart»

  6. Amerikanske sentralbanksmedlemmer frykter resesjon