- Norge har sluppet 130 bomber over Libya

Norge har ifølge Aftenposten hittil sluppet cirka 130 laserstyrte bomber mot militære mål i Libya.

Publisert: Publisert:

Ifølge avisen utgjør dette tallet minst 12 prosent av alle bombene som den NATO-kontrollerte operasjonen har fyrt av mot regjeringsstyrkenes militære mål i Libya. Forsvaret kan overfor NTB ikke bekrefte de totale tallene.

- Vi har ikke noen oversikt over de totale tallene og dette er ikke opplysninger vi har gitt, sier John Espen Lien, oberstløytnant og talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø, til NTB.

Aftenpostens detaljer viser at de 130 bombene fra norske fly er fordelt på 100 oppdrag. Bombene er av typene MK 82, MK 84 og Blu 109, og er på henholdsvis 250, 1.000 og 2.000 kilo. Totalt har det gått med mellom 32 og 50 tonn eksplosiver til en verdi på anslagsvis 25 millioner kroner, ifølge avisen.

Lien opplyser at bombene som slippes fra de norske flyene, kommer fra Norges eget lager.

Norge og Danmark

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttaler til Aftenposten at Norge og Danmark blir fremhevet når oppdraget i Libya omtales. Avdelingsleder Ståle Ulriksen ved NUPI forklarer hvorfor.

- Norge bidrar i særklasse mest i forhold til størrelse, sammen med Danmark. Det er vanskelig å bli imponert over at britene stiller med 22 fly, når Norge og Danmark stiller med tolv. Norge stiller med en åttedel av den operative styrken, sier Ulriksen til Aftenposten.

Forsvaret vil ikke opplyse hvilke konkrete mål de norske flygerne har bombet, eller si noe om hvor mange som er blitt drept eller hva slags ødeleggelser de norske flygerne har påført de militære målene i Libya.

Rotasjon

Lien opplyser til NTB at de norske flygerne er i aksjon nesten døgnet rundt.

- Man skal være klar over at det foregår aktivitet døgnet rundt. Men dette er en situasjon vi har trent på og flygerne er derfor vant til å jobbe slik, sier Lien.

Han forteller at personellet regelmessig får pauser fra oppdragene.

- En del av rutinene er at vi har en viss form for rotering på personellet. Det varierer avhengig av type personell. Men for eksempel når det gjelder piloter, så får de en pause når flyene skal hjem til Norge for vedlikehold med faste intervaller, sier Lien. (©NTB)

Publisert: