Algerie: Så kjøretøy med gisler bli sprengt

En ire som klarte å unnslippe gisseltakerne i Algerie, forteller at han så fire kjøretøy med gisler bli skutt i stykker av algeriske styrker.

RØMTE FRA TERRORISTENE: Iren Stephen McFaul klarte å rømme fra terroristene da de skulle transportere gislene på gassanlegget i Algerie fra et sted til et annet. Han forteller at han så algirske militære skyte i stykker fire kjøretøy med gisler (familiebilde).
  • NTB
  • E24
Publisert:

Ingeniøren Stephen McFaul (30) ringte sin familie i Belfast etter å ha kommet seg i sikkerhet torsdag.

Broren Brian videreformidlet sent torsdag hvordan Stephen klarte å rømme. 30-åringen satt i en av jeepene gisseltakerne brukte i forsøket på å flytte flere av gislene. Det var under dette forsøket algeriske styrker angrep, og ifølge McFaul ble fire av de fem kjøretøyene sprengt i stykker.

Stephen McFaul fortalte videre at han tidligere var blitt bundet, kneblet og at ekstremistene festet eksplosiver rundt nakken på ham.

Ifølge Irlands utenriksminister skal McFaul ha blitt tvunget til å ta på seg semtex-eksplosiver av terroristene. Dette uttalte utenriksministeren i et intervju med CNNs Christiane Amanpour torsdag kveld.

Lite nytt om nordmennene

Det var ved halv fire tiden fredag morgen ikke kommet nye opplysninger om de ni norske gislene som ikke er gjort rede for.

Minst 30 gisler, blant dem minst åtte utlendinger, er drept i den algeriske militæraksjonen mot gisseltakerne ved gassanlegget In Aménas, ifølge en kilde i den algeriske sikkerhetstjenesten.

To briter, tre japanere og en franskmann er blant utlendingene som er drept, sier kilden til nyhetsbyrået AFP. I tillegge skal to filippinere også ha mistet livet.

Minst åtte av de drepte er fra Algerie, mens nasjonaliteten til de siste 14 som også er drept, foreløpig ikke er kjent.

Ikke avsluttet

Det var natt til fredag også fortsatt uklart om militæroperasjonen mot In Aménas-anlegget var over. Algeries myndigheter erklærte først operasjonen for avsluttet torsdag kveld, men noen timer senere meldte nyhetsbyrået APS at det kun var boligdelen ved gassanlegget som er sikret. Resten av området skal fortsatt være omringet av de algeriske soldatene.

Japans regjering kunngjorde fredag at tre japanske gisler var sikkerhet, men at 14 andre fortsatt ikke er gjort rede for, melder BBC. Fem amerikanske gisler overlevde og er allerede kommet seg ut av landet, melder ABC News.

USA ikke varslet

USA ble ikke varslet på forhånd om militæraksjonen mot gisseltakerne i Algerie.

USA ba myndighetene i Algerie innstendig om å gjøre alt for å redde gislene og unngå at liv gikk tapt.

– Vi var ikke klar over raidet på forhånd, sier en tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

Gisseltakerne hadde på forhånd truet med å drepe gisler hvis gassanlegget ble angrepet, og mange vestlige land var torsdag kveld bekymret for konsekvensene av militæraksjonen og etterlyste mer informasjon fra algeriske myndigheter.

– To måneders trening

Det er gruppen til den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar som hevder å stå bak gisselaksjonen. En talsmann for islamistgruppen Katiba des Moulathamine (De maskeres brigade) forteller til API at Belmokhtars gruppe har vært klar til å angripe gassanlegget i to måneder Gruppen skal blant annet ha studert algerisk etterretningstjeneste før gisselaksjonen.

En av de lokale som kom seg unna gisseldramaet forteller til Reuters at islamistene så ut til å ha god kjennskap til anlegget.

– Terroristene sa til oss med en gang at de ikke kom til å skade muslimer, og at de kun var interessert i de kristne og vantro. De sa «vi vil drepe dem», forteller Abdelkader (53) til nyhetsbyrået.

Les også

Norske antiterror-rådgivere sendt til AlgerieSiste nytt fra terrorangrepet i AlgerieSlik fungerer Statoils In Amenas-anleggLund: - De er i en ubeskrivelig vanskelig situasjon- Dette er uakseptabelt og avskyelig

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    En Statoil-ansatt bekreftet i sikkerhet

  2. Militæraksjonenskal være over

  3. Terroristene i Algerie truer med nye angrep

  4. – 25 utenlandske gisler har rømt i Algerie

  5. Militæroperasjon pågår fortsatt i Algerie