Kina vil svare med samme mynt i handelskrigen med USA

Kinas dør er åpen for nye handelssamtaler med USA, sier landets forsvarsminister. Han sier de derimot er klare for kamp hvis det er det amerikanerne vil ha.

HANDELSKRIGEN: Kinas forsvarsminister Wei Fenghe sier de er åpne for nye handelssamtaler med USA.

Foto: Yong Teck Lim AP
  • NTB
Publisert: Publisert:

Om lag et døgn etter at Kinas toll på amerikanske varer til en verdi av 60 milliarder dollar trådte i kraft, sier landets forsvarsminister Wei Fenghe at de fortsatt er åpen for ytterligere samtaler med amerikanerne.

– Hvis USA vil snakke, vil vi ha døra åpen. Hvis de ønsker kamp, er vi klare, sier ministeren på en internasjonal sikkerhetskonferanse i Singapore søndag.

Uttalelsen til forsvarsministeren kommer omtrent samtidig som kinesiske myndigheter kommer med en offentlig uttalelse på åtte ulike språk.

Les på E24+

Dette skjer med «Kina-aksjen» Elkem i handelskrigen

Vil ha gjensidighet

I uttalelsen sier de at de i løpet av elleve runder med samtaler har holdt ord, men sier de ikke kommer til å gå med på kompromisser i «viktige prinsippspørsmål».

– Et lands suverenitet og verdighet må bli respektert. En avtale mellom to parter må være basert på likhet og gjensidighet, heter det.

I uttalelsen sier de videre at det er USA sitt ansvar for at de ennå ikke har klart å inngå en handelsavtale. Handelskrigen har ikke gjort «America great again», som spiller på president Donald Trumps valgkampslagord «Make Amerika great again».

– USAs toll har ikke ført til at den amerikanske økonomien har vokst. I stedet har den blitt svært svekket, heter det i uttalelsen.

– Uakseptable krav

Uansett hva framtiden måtte bringe, sier kineserne at de står på sine krav uavhengig av hvordan saken utvikler seg.

Visehandelsminister Wang Shouwen sier at i forhandlinger har USA kommet med uakseptable krav som han mener går utover den kinesiske suvereniteten.

– Gir du dem lillefingeren, tar de hele hånden, sier Wang om amerikanernes forhandlingstaktikk.

Les også

Sjefen for verdens største hedgefond advarer mot stygg utvikling i handelskrigen: – Jeg vil se på det som en stor eskalering

– Huawei ikke militært

Siden handelskrigen startet i fjor, har den kinesiske mobilgiganten Huawei blitt innblandet. Senest forrige uke hevdet president Donald Trump at selskapet kan bli omfattet av en eventuell avtale mellom landene.

Kina har tidligere uttalt at USA driver med «økonomisk mobbing» av selskapet. Trump har avgjort at Huawei utgjør en sikkerhetsrisiko på grunn av sine bindinger til kinesiske myndigheter og har erklært deres produkter uønsket i USA.

I forbindelse med sitt besøk til Singapore søndag, sier Kinas forsvarsminister at Huawei ikke er et militært selskap.

– Huawei er ikke et militært selskap. Ikke tro at fordi Huawei-sjefen tjenestegjorde for militæret at selskapet hans også er en del av militæret, sier han og fortsetter:

– Det gir ikke mening fordi mange tidligere tjenestemenn i militæret har, etter at de sluttet, etablert selskapet over hele verden.

Les også

Kina etterforsker Fedex

Les også

– Trump gjør Nafta-avtalen til en vits

Les også

Nordea om Trump-toll mot Mexico: – Vil merkes i høyere priser

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kina
  2. USA

Flere artikler

  1. Kina etterforsker Fedex

  2. Kina om ny Trump-toll: – Ikke riktig måte å gjøre det på

  3. Trump: Handelssamtalene med Kina går veldig bra

  4. Annonsørinnhold

  5. Larry Kudlow: – Handelssamtalene mellom USA og Kina fortsetter neste uke

  6. Ingen umiddelbar panikk på Asia-børsene tross tollhopp