Finanskrisen dominerer Bushs siste toppmøte

På sitt siste toppmøte som amerikansk president skal George W. Bush forsøke å forene stillehavslandene til felles kamp mot den internasjonale finanskrisen. Lørdag åpner APEC-møtet i Peru.

Publisert:

Rundt 39.000 politifolk skal stå for sikkerheten under toppmøtet i Samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavsregionen (APEC) i Perus hovedstad Lima.

Møtet starter offisielt lørdag, men Bush er ventet til Lima allerede fredag. Også Kinas president Hu Jintao og hans russiske kollega Dmitrij Medvedev deltar.

President Bush vil trolig be APEC-landene om å støtte opp om USAs strategi i forhold til finanskrisen, som blant annet innebærer bedre beskyttelse mot risikable investeringer og en klarere stemme for utviklingsland i internasjonale organer.

– Det dreier seg i bunn og grunn mye om å holde ballen rullende, slik at man slipper å ta skritt tilbake, sier Charles Freeman.

Freeman har tidligere vært Bush-administrasjonens handelsrepresentant i Kina.

Ikke bare finanskrise

Talsmann for Thailands viseutenriksminister, Thani Thingpadki, minner imidlertid om at det også finnes andre temaer på APEC-møtet.

– Mat- og energisikkerhet befinner seg fremdeles på møteagendaen, og det er saker vi ønsker å diskutere. I tillegg må vi finne en måte å få Doha-forhandlingene tilbake på rett kjøl, sier Thingpadki med henvisning til den siste forhandlingsrunden i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Viseutenriksminister i vertslandet Peru, Gonzalo Gutierrez, opplyser at møtets slutterklæring i tillegg vil inneholde punkter om kampen mot terror, klimaendringene og forebygging av naturkatastrofer.

Slutterklæringen vil også understreke at korrupsjon utgjør en trussel mot handel og investeringer i APEC-området.

Frihandel

Flere latinamerikanske land, først og fremst Mexico, Chile og Peru, vil trolig bruke møtet til å lufte tanken om en frihandelsavtale for Asias største økonomier, Canada, USA og elleve latinamerikanske land.

Perus president Alan Garcia gjorde det klart tidligere denne måneden at han fremdeles tror på frihandel.

– Jeg må le av alle som erklærer den globale kapitalismen som død og begravet. Det er nesten rørende at man nok en gang forsøker å begrave fri konkurranse, uttalte Garcia.

Les også:

Til forsiden

Publisert: