Mot pro-vestlig triumf i Ukraina-valg

Alt tyder på at pro-vestlige og nasjonalistiske krefter går mot en knusende seier i søndagens valg til ny nasjonalforsamling i Ukraina.

LIGGER AN TIL TAP: De pro-russiske separatistene laget tidligere i år eget flagg til en egen republikk. Nå ser det ut til at de pro-vestlige politikerne vil vinne folkevalget denne uken.
Publisert: Publisert:

Valget er det første parlamentsvalget siden revolusjonen som tvang president Viktor Janukovitsj til å trekke seg i februar.

Bakteppet for valget er dystert. Økonomien er i dyp krise, og den nye regjeringen må kjøre gjennom harde sparetiltak for å få tilgang til mer krisehjelp fra pengefondet IMF. Også gasskonflikten med Russland truer økonomien.

Samtidig fortsetter kampene mellom ukrainske styrker og pro-russiske separatister mange steder i fylkene Luhansk og Donetsk øst i landet. Det skjer til tross for at partene for halvannen måned siden inngikk en våpenhvile. Omkring 3.700 mennesker er drept i krigen.

Konflikten fører også til at anslagsvis fem millioner ukrainske statsborgere fra den russisk-annekterte Krim-halvøya og østlige områder ikke får delta i valget.

Den pro-vestlige forretningsmannen Petro Porosjenko, som vant presidentvalget i vår, håper søndagens valg vil gi ham et klart mandat til å få slutt på konflikten. Han håper samtidig å komme fram til en forståelse med Russland om at Ukraina kommer til å søke integrasjon med Vesten. Porosjenkos blokk ligger an til å vinne valget.

I tillegg til konflikten i øst og den økonomiske krisen, veier kampen mot korrupsjon tungt for mange ukrainere.

Les også:

HRW: Utstrakt bruk av klasevåpen i UkrainaOljeprisfallet tapper Putins «valutakrigskasse»USA og Russland diskuterer våpenhvilen i Ukraina

Publisert: