ISLANDS TIDLIGERE SENTRALBANKSJEF: - Øygard er en drittsekk

Islands tidligere sentralbanksjef hardt ut mot sin norske etterfølger.

RINGREV: David Oddson var Islands lengst sittende statsminister før han ble sentralbanksjef. Her tar han imot Jens Stoltenberg og Sveriges tidligere statsminister Gøran Persson under et besøk i 2000.

Åserud, Lise
  • Ingrid H. Indseth
Publisert:

I sin tale under landsmøtet for Uavhengighetspartiet lørdag gikk tidligere sentralbanksjefen David Oddson hardt ut mot sin norske etterfølger, Svein Harald Øygard.

- Øygard er en drittsekk fra det norske Arbeiderpartiet med så liten anseelse at han ikke en gang er å finne på Google, sa David Oddson i sin tale til landsmøtet, ifølge statskanalen RÙV.

Øygard overtok sjefstolen da Oddson fikk sparken, etter å ha fått deler av skylden for bankkollapsen som slo bunnen ut av Islands økonomi.

Som Jesus

Det var ikke bare Øygard som fikk gjennomgå i den tidligere sentralbanksjefens tale, det gjorde også den sittende statsministeren, Jóhanna Sigurdadóttir, som ga ham sparken. Han sa at hun etter bankkollapsen virket som en alvekvinne som kom ut av haugen, et uttrykk som er meget nedverdigende på islandsk.

Oddson trakk også paralleller mellom seg selv og Jesus Kristus, og korsfestelsen, på bakgrunn av høsten som førte til hans fall. De mange sterke utsagnene fikk flere av landsmøtedelegatene til å reise seg å gå, ifølge flere medier.

Upopulær

Oddson var den som sa nei da Glitnir kom til sentralbanken for å be om et kortsiktig lån i fjor høst. I stedet lot han staten overta landets største bank, og det er kjent som begynnelsen på den islandske bankkollapsen.

Det gjorde ham til en svært upopulær mann, og under de store demonstrasjonene på Island ble brant folk og urinerte på portretter av ham. Da bankkrisen var en faktum i november gikk Oddson under jorden, med politibeskyttelse.

Blekkspruthjernen

I flere tiår har Oddson preget det politiske liv på Island. Mange mener at han sammen med en kameratgjeng siden begynnelsen av 90-tallet har vært involvert i alle større beslutninger på sagaøya. Disse har gått under kallenavnet "Blekksprutene", og Oddson skal være en lederfigur.

Oddson var den lengst regjerende statsministeren på Island før han ble sentralbanksjef. Han er utdannet jurist, men er vel så kjent på sagaøya for å være dramatiker.

  • Mot EU-avstemning på Island
  • Kutter renten til 17 prosent
  • Nordmann skal rette opp Islands økonomi
  • Svein Harald Øygard ny sentralbanksjef på Island

Les flere nyheter på E24.no.

Publisert:

Flere artikler

  1. Islendingene frykter politisk utnevnelse

  2. Sentralbanksjef går av på Island

  3. Ber sentralbanksjefen gå

  4. Mot EU-avstemning på Island

  5. Vil at Gjedrem skal sitte lenger