IMF og EU skal i helgen ha kommet frem til kompromiss: Hellas får nye kuttkrav

Etter å ha forhandlet i flere måneder på overtid, har Hellas fått nye krav om budsjettkutt.

NYE BUDSJETTKUTT: Den greske finansministern Euclid Tsakalotos (t.h.) skal ha fått nye krav om budsjettkrav etter IMF-sjef Christine Lagarde skal ha blitt enig med Hellas' europeiske kreditorer om målet for budsjettoverskudd i 2018.

Foto: John Macdougall Afp
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Uenigheten mellom IMF og Hellas' europeiske kreditorer kan ha endt opp med et nytt krav om greske budsjettkutt.

Flere måneder på overtid står den greske regjeringen overfor helt nye krav om kutt i statsbudsjettet.

Forhandlingene knyttet til den første gjennomgangen av landets tredje økonomiske hjelpepakke har blitt kraftig påvirket av en dyp uenighet mellom IMF og eurosonens representanter.

Tvilte på budsjettmål

IMF har nemlig tvilt sterkt på om budsjettiltakene på mer enn tre milliarder euro som europeerne har ønsket at Hellas skal gå med på er tilstrekkelig for at det greske statsbudsjettet skal få et såkalt primæroverskudd på 3,5 prosent av bruttonasjonalprodukt i 2018.

Et primæroverskudd innebærer et overskudd før utgifter til betjening av gjeld.

Les også

Tar pause i Hellas-forhandlingene

Den greske regjeringen har et stykke på vei gått med på budsjettkuttene som kreditorene har ønsket, men det er fortsatt noe uenighet knyttet til skatt, pensjon og håndteringen av misligholdte banklån.

IMF har tidligere argumentert for et lavere mål om primæroverskudd og har hevdet at det er urealistisk at den greske staten skal klare det i 2018 og i årene etter, noe europeerne har forutsatt.

Automatiske kutt

Men IMF og EU skal i helgen ha kommet frem til et kompromiss som fremstår som et slag i ansiktet på den greske regjeringen.

Kompromisset går ut på at grekerne må identifisere og vedta nye budsjettkutt på 2,7 milliarder euro som automatisk skal settes i verk om ikke budsjettmålet i 2017 blir oppnådd, skriver den greske avisen Kathimerini.

Ifølge avisen gjør det nye budsjettkravet det svært tvilsomt om det vil kunne foreligge en avtale innen fredag når finansministrene i eurosonen møtes.

Les også

Satset på eiendom og bankaksjer - nå kjemper den greske kirken for å unngå konkurs

Den greske regjeringen håpet inntil nylig at det vil kunne foreligge en avtale på fredag som åpnet for ytterligere utbetalinger fra kriselånpakken på inntil 86 milliarder euro.

Enigheten mellom kreditorene i helgen kan også være dårlig nytt for grekernes håp om nye lettelser i den fremtidige gjeldsbyrden.

Etter planen skal tiltak for å lette gjeldsbyrden diskuteres når den første gjennomgangen et ferdig og partene er enige om nye budsjettiltak.

IMF har tidligere sagt at et realistisk og lavere mål for primæroverskudd for Hellas fra 2018 er 1,5 prosent og ikke de 3,5 prosentene som EU legger til grunn.

Et lavere mål om primæroverskudd vil i seg selv skape et behov for lettelser i gjeldsbyrden, har IMF hevdet.

Dersom IMF nå har snudd og mener grekerne kan klare et høyere primæroverskudd, vil også behovet for lettelser i gjeldsbyrden bli mindre.

Les også

Lekket telefonsamtale gir gryende Hellas-uro

Påvirker behovet for gjeldslette

Beregningene av behovet for lettelser i gjeldsbyrden vil også bli påvirket av hvilke forutsetninger for fremtidig økonomisk vekst som blir lagt til grunn for beregningene.

Imidlertid viser utskriften av en intern telefonkonferanse som Wikileaks offentliggjorde tidligere i vår at IMFs forhandlere drøftet mulighetene for at man kunne komme frem til to sett budsjettmål.

Et budsjettmål for en avtale om lettelser i gjelden og et høyere budsjettmål for avtalen om nye budsjettiltak fra den greske regjeringens side.

Les også

Slik har Hellas brukt milliardene de har fått i kriselån

Les også

Slik mener EU at grekerne skal bruke krisepakken

Les også

– Krisefond-utkast åpnet for å halvere gresk gjeldsbyrde

Her kan du lese mer om

  1. Hellas
  2. IMF

Flere artikler

  1. Tar pause i Hellas-forhandlingene

  2. Bloomberg: Hellas kan få 11 milliarder euro i nye lån i morgen

  3. Gresk sentralbanksjef foreslår lettelser i kapitalkontrollen

  4. Annonsørinnhold

  5. Ny Hellas-avtale ga gresk børsoppgang

  6. Faren for varm Hellas-sommer har blusset opp