Sjeføkonom: – Markedene er på tå hev

Bekymringen for en mulig «brexit» øker i finansmarkedene etter måling. Samtidig advarer statsminister David Cameron mot konsekvensene for britisk økonomi dersom Storbritannia velger å forlate EU.

VIL UT AV EU: En «brexit»-tilhenger holder opp det britiske flagget ved et politisk møte arrangert av ut-leiren i London lørdag.
  • Johan Nordstrøm
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

– Markedene er på tå hev, skriver sjeføkonom Robert Bergqvist i Sebs morgenrapport mandag.

Han viser blant annet til at pundet svekket seg over én prosent mot dollar fredag, etter en ny meningsmåling fra The Independent som viser at 55 prosent av britene er for en «brexit», altså at Storbritannia forlater EU.

De siste ukene har en voksende andel briter oppgitt at de støtter utmelding av EU i forkant av folkeavstemningen.

– Aksjemarkedene har i økende grad startet å prise inn risikoen for en «brexit», skriver han videre.

Bergqvist opplyser at Seb ser en 35 prosent sannsynlighet for at Storbritannia velger å forlate EU.

Det er et bredt børsfall i Asia mandag, og investorene er nervøse i påvente av resultatet av folkeavstemningen.

Flere advarer

En «brexit» kan bety at britene må belage seg på innstramminger i økonomien, advarer den britiske statsministeren David Cameron i et ferskt intervju med Observer.

– Du må starte å kutte i ting som folk virkelig verdsetter, enten det er penger som skal til det statlige helsesystemet eller støtte til vårt pensjonssystem, og det kan bety at vi må revurdere the triple lock, sier statsministeren, ifølge CNBC.

«The triple lock» er et system for å sikre at pensjonene hvert år stiger i tråd med lønninger, inflasjonen eller den øvre grensen på 2,5 prosent.

Den amerikanske kjendisinvestoren Bill Gross advarte på fredag om at en «brexit» kan skape kaos i markedene, fordi dersom Storbritannia forlater EU, kan det føre til at flere følger etter.

Verre for Storbritannia

Jeroen Dijsselbloem

Faren for den britiske økonomien dersom Storbritannia forlater EU, er mye mer akutt enn det euroområdet står overfor, mener president for eurogruppen Jeroen Dijsselbloem.

– Risikoen er mye større for Storbritannia enn for Europa og eurosonen, sa Dijsselbloem under en tale til bedriftsledere i Brussel, rapporterer Bloomberg.

Dijsselbloem er finansminister i Nederland, og leder den såkalte eurogruppen – som er sammenslutningen av finansministere for land som er med i eurosamarbeidet.

Les også

Kalte EU «ondskapens imperium» – nå kjemper han for å unngå brexit

Må ta folks bekymringer på alvor

Dijsselbloem mener at selv om den økonomiske risikoen ikke bør ignoreres, må leiren som fremmer fortsatt medlemskap også ta folks bekymringer om temaer som innvandring på alvor.

Mange frykter at «brexit» kan bli en realitet, og det kan få stygge konsekvenser for Europas finanssenter, London, og landets økonomi generelt.

De siste månedene har flere advart Storbritannia mot konsekvensene av å gå ut av EU. Blant annet Christine Lagarde, sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF), har understreket at hun håper britene blir i EU.

Også Storbritannias sentralbanksjef Mark Carney har advart mot å ta steget ut av unionen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Storbritannia
  2. EU

Flere artikler

  1. Finansminister med ny «brexit»-advarsel

  2. Kun ti uker igjen til folkeavstemningen: Dødt løp for Brexit

  3. Ulltveit-Moe om «brexit»-vinden: – Det er veldig farlig

  4. Mener Storbritannia kan forbli i EU

  5. Professor: – «Brexit» kan gi dominoeffekt