Økonomisk krise herjer i Venezuela: Tomt for mat og medisiner

Oljerikdommen gjorde Venezuela til Latin-Amerikas rikeste land. Nå er butikkhyllene tomme, valutaen verd ører og sykehusene mangler livsviktige medisiner. Se bilder fra det kriserammede landet.

TOMME BUTIKKHYLLER: Prisveksten er skyhøy i Venezuela, noe som blant annet fører til at befolkningen hamstrer mat og andre tilgjengelig produkter i frykt for at pengene deres skal bli enda mindre verd. Bildet er tatt i Caracas 28. mai.
Publisert:

De enorme oljeforekomstene til Venezuela har både vært en velsignelse og en forbannelse for landet.

Venezuela var verdens største oljeeksportør fra 1928 til 1970, og var i store deler av etterkrigstiden Latin-Amerikas rikeste land.

Avhengig av oljeinntekter

Over 80 prosent av statsinntektene til landet kommer fra oljesektoren. Det gjør landets økonomi svært sårbar overfor prissvingninger på det internasjonale oljemarkedet.

I 2014 tok oljeprisen tok en brå vending fra 115 dollar fatet. I vinter nådde oljeprisen en bunn på 28 dollar fatet.

Landet er nå i resesjon, og landets økonomi er ventet å krympe 8 prosent i år, og 4,5 prosent neste år, ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF).

Problemene til Venezuela er forverret av at landets sosialistiske regjering, ledet av Hugo Chávez frem til 2013. I 2003 innførte Chavez valutakontroll, som ga kapitalflukt fra landet og vanskelige vilkår for det private næringslivet i landet.

Les også

Coca Cola-produksjon stanses i kriserammede Venezuela

I tillegg brukte myndighetene penger over evne selv i gode tider, da oljeprisen var over 100 dollar fatet.

Landet ble dermed avhengig av høy oljepris for å betjene landets gjeld, betale ut lønninger til offentlige ansatte, holde kraftanlegg i drift og importere mat og medisiner.

I oktober forfaller gjeldsavdrag på til sammen 10 milliarder dollar. Enkelte eksperter mener Venezuela vil misligholde avdragene.

– Jeg er 99 prosent sikker på at de kommer til å misligholde i år, sier partner i LatInvest, Russ Dallen, til CNN. Selskapet har investeringer i Venezuela.

Nåværende president Nikolas Maduro erklærte unntakstilstand i landet 14. mai som følge av landets økonomiske vanskeligheter.

FRYKTER STATSKUPP: Venezuelas president Nikolas Maduro har erklært unntaktstilstand i landet, og frykter USA vil forsøke å styrte ham og sosialistregjeringen den neste tiden.
MANGLET MEDISINER - DØDE 24. MAI: Åtte år gamle Oliver Sanchez ble symbolet for den medisinske krisen det økonomiske kaoset forårsaker i Venezuela. Sanchez hadde den alvorlige kreftdiagnosen non-Hodgkins lymfom, og i dette bildet fra 26. februar bærer han en plakat med påskriften "Jeg vil ha en kur, fred, helse". Sanchez døde 24. mai, ifølge Ap.

Tomt for medisiner

Her er et lite utvalg av de mest synlige og prekære konsekvensene av Venezuelas økonomiske krise for befolkningen akkurat nå:

** Elektrisitetsmangel.

** Apotek og sykehus er tomme for en rekke livsviktige medisiner.

** Myndighetene har ikke råd til å importere meierivarer som melk og egg. Landet er tom for sukker, noe som blant annet har ført til at Coca-Cola har lagt produksjonen ned.

** Butikkhyllene er hamstret tomme av paniske kunder. Militæret må bevokte matkøene for å holde ro og orden.

** Politiske demonstrasjoner er blitt dagligdags i hovedstaden.

** Kriminalitet og utrygghet øker.

MÅ HOLDE BEFOLKNINGE I SJAKK: Politiet og militære i Venezuela bevokter matleveranser. Bildet viser soldater utenfor et supermarked som har varelevering 27. mai.

Skyhøy inflasjon

IMF anslår at prisveksten i landet, inflasjonen, vil overgå 481 prosent i år. Den vanvittige prisveksten som har vært i landet de siste årene har skapt søkte priser på mat og medisiner.

Prisen på mat økte med 300 prosent i 2015.

For en vanlig familie ble en handlekurv med husholdningsartikler fem ganger så dyr fra mars 2015 til mars 2016, ifølge Elmundo (gjengitt av Washington Post).

McDonalds var i elleve måneder i fjor tom for pommes frites, og da pommes frites endelig havnet på menyen igjen i november, kostet det godt over en tusenlapp for de salte potetstengene grunnet prisveksten.

Les også

Venezuelas president truer med å fengsle fabrikkeiere

Venezuelanerne trenger enorme mengder fysiske penger for å gjennomføre daglige transaksjoner, som følge av den venezuelanske bolivaren knapt har verdi lenger.

Statskassen er også så slunken at myndighetene ikke har råd til å finansiere pengetrykkingen, og skylder blant annet seddeltrykkeriet De La Rue 71 millioner dollar.

Det er lite som tyder på at situasjonen blir bedre med det første.

IMF anslår nemlig at prisveksten vil overstige 1642 prosent i 2017.

TOMT FOR POTETER: McDonalds har slitt med å oppdrive pommes frites til hurtigmatkjedens kunder det siste året på grunn av varemangelen i landet. I stedet har McDonalds i perioder solgt friterte staver av den lokale rotfrukten yuca.
DEMONSTRASJONER I HOVEDSTADEN: Studenter ved det offentlige universitet i Cracas i Venezuela protesterer mot president Nicolas Maduro 26. mai.

Øvrige kilder: Financial Times, CNN, CBC, AP, Store Norske Leksikon.

Les også

Flytter tiden for å spare strøm

Les også

Giganthopp for Venezuelas bensinpriser

Les også

Økonomisk unntakstilstand i Venezuela

Publisert:

Her kan du lese mer om