Økonomisk krise herjer i Venezuela: Tomt for mat og medisiner
Oljerikdommen gjorde Venezuela til Latin-Amerikas rikeste land. Nå er butikkhyllene tomme, valutaen verd ører og sykehusene mangler livsviktige medisiner. Se bilder fra det kriserammede landet.
De enorme oljeforekomstene til Venezuela har både vært en velsignelse og en forbannelse for landet.
Venezuela var verdens største oljeeksportør fra 1928 til 1970, og var i store deler av etterkrigstiden Latin-Amerikas rikeste land.
Avhengig av oljeinntekter
Over 80 prosent av statsinntektene til landet kommer fra oljesektoren. Det gjør landets økonomi svært sårbar overfor prissvingninger på det internasjonale oljemarkedet.
I 2014 tok oljeprisen tok en brå vending fra 115 dollar fatet. I vinter nådde oljeprisen en bunn på 28 dollar fatet.
Landet er nå i resesjon, og landets økonomi er ventet å krympe 8 prosent i år, og 4,5 prosent neste år, ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF).
Problemene til Venezuela er forverret av at landets sosialistiske regjering, ledet av Hugo Chávez frem til 2013. I 2003 innførte Chavez valutakontroll, som ga kapitalflukt fra landet og vanskelige vilkår for det private næringslivet i landet.
Coca Cola-produksjon stanses i kriserammede Venezuela
I tillegg brukte myndighetene penger over evne selv i gode tider, da oljeprisen var over 100 dollar fatet.
Landet ble dermed avhengig av høy oljepris for å betjene landets gjeld, betale ut lønninger til offentlige ansatte, holde kraftanlegg i drift og importere mat og medisiner.
I oktober forfaller gjeldsavdrag på til sammen 10 milliarder dollar. Enkelte eksperter mener Venezuela vil misligholde avdragene.
– Jeg er 99 prosent sikker på at de kommer til å misligholde i år, sier partner i LatInvest, Russ Dallen, til CNN. Selskapet har investeringer i Venezuela.
Nåværende president Nikolas Maduro erklærte unntakstilstand i landet 14. mai som følge av landets økonomiske vanskeligheter.
Tomt for medisiner
Her er et lite utvalg av de mest synlige og prekære konsekvensene av Venezuelas økonomiske krise for befolkningen akkurat nå:
** Elektrisitetsmangel.
** Apotek og sykehus er tomme for en rekke livsviktige medisiner.
** Myndighetene har ikke råd til å importere meierivarer som melk og egg. Landet er tom for sukker, noe som blant annet har ført til at Coca-Cola har lagt produksjonen ned.
** Butikkhyllene er hamstret tomme av paniske kunder. Militæret må bevokte matkøene for å holde ro og orden.
** Politiske demonstrasjoner er blitt dagligdags i hovedstaden.
** Kriminalitet og utrygghet øker.
Skyhøy inflasjon
IMF anslår at prisveksten i landet, inflasjonen, vil overgå 481 prosent i år. Den vanvittige prisveksten som har vært i landet de siste årene har skapt søkte priser på mat og medisiner.
Prisen på mat økte med 300 prosent i 2015.
For en vanlig familie ble en handlekurv med husholdningsartikler fem ganger så dyr fra mars 2015 til mars 2016, ifølge Elmundo (gjengitt av Washington Post).
McDonalds var i elleve måneder i fjor tom for pommes frites, og da pommes frites endelig havnet på menyen igjen i november, kostet det godt over en tusenlapp for de salte potetstengene grunnet prisveksten.
Venezuelas president truer med å fengsle fabrikkeiere
Venezuelanerne trenger enorme mengder fysiske penger for å gjennomføre daglige transaksjoner, som følge av den venezuelanske bolivaren knapt har verdi lenger.
Statskassen er også så slunken at myndighetene ikke har råd til å finansiere pengetrykkingen, og skylder blant annet seddeltrykkeriet De La Rue 71 millioner dollar.
Det er lite som tyder på at situasjonen blir bedre med det første.
IMF anslår nemlig at prisveksten vil overstige 1642 prosent i 2017.
Øvrige kilder: Financial Times, CNN, CBC, AP, Store Norske Leksikon.