Kontantkrise i Zimbabwe: Nå lager myndighetene «zombiepenger»

Valutamarerittet i Zimbabwe fortsetter. Kontantkrise tvinger frem nytt, desperat grep fra myndighetene.  

KONTANTKRISE: Flere valutaer er i bruk i kriserammede Zimbabwe. Her er en «gateveksler» med en bunke sørafrikanske rand. Bildet er tatt 5. mai 2016.
Publisert: Publisert:

– Det er «zombiepenger» som er laget av ingenting, sier Fredmore Kupirwam, en lokal kjøpmann som selger brus, hermetikk og kornprodukter i den lille byen Mvurwi i Zimbabwe, til Bloomberg.

Når Kuirwa importerer varer fra utlandet, betaler han med amerikanske dollar.

– Jeg må betale dem i dollar, men hvis mine kunder betaler meg med denne idiotiske valutaen, hvordan kan jeg da fylle på lageret, spør han.

I mangel av kontanter, og som konsekvens av at penger strømmer ut av det kriserammede landet, har nå den zimbabwiske sentralbanken innført en ny valuta.

Innføringen møter krass kritikk fra flere hold enn lokale kjøpmenn, i landet som har slitt med skyhøy prisvekst og et vaklende valutaregime i mange år.

Ny valuta

Den nye valutaenheten vil ha en verdi på 2,5, 10 og 20 dollar, og vil være låst mot amerikanske dollar. For hver seddel som trykkes, vil det være like mange amerikanske dollar plassert i landets reserver, skriver CNN.

Valutaen beskrives av myndighetene som såkalte «obligasjonssedler», som kun blir tilføyet i den eksisterende sirkulasjonen av «obligasjonsmynter» som ble innført i 2014.

Den nye valutaen skal være støttet opp om av African Export-Import Bank (Afreximbank), som har gitt et obligasjonslån på 200 millioner dollar.

Nå er frykten at den nye valutaen kun er en re-introduksjon av landets tidligere forhatte lokalvaluta, zimbabwiske dollar, der konsekvensene kan bli hyperinflasjon, svarte markeder og ustabilitet i banksystemet.

Hyperinflatert valutamareritt

I løpet av de siste ti årene har Zimbabwe hatt en rekke valutaer i omløp, inkludert lokale zimbabwiske dollar, amerikanske dollar, sørafrikanske rand og kinesiske yuan.

I 2009 oppga landet for alle praktiske formål sin egen valuta – zimbabwiske dollar, etter at landet ble rammet av hyperinflasjon.

Bare i 2008 steg prisene i landet med ufattelige 500 milliarder prosent.

Fra 2009 har amerikanske dollar og sørafrikanske rand blitt benyttet som landets valuta, i det som blir omtalt som et «mulitvaluta-regime».

Les også

Mugabe: – Diamantgruvene nasjonaliseres

I desember 2015 ble det klart at det Kina-vennlige landet skulle begynne å ta i bruk kinesiske yuan.

Et halvt år tidligere besluttet myndighetene formelt å kvitte seg med landets valuta for godt, da innbyggere som fortsatt satt på zimbabwiske dollar, fikk mulighet til å veksle dem inn.

Vekslingskursen som myndighetene tilbydde var 35 milliarder Zimbabwe-dollar for én amerikansk dollar.

MANGE NULLER: Man vet det ikke står ideelt til med et land som har trykket en seddel med en slik hårreisende verdi. Bildet viser zimbabwiske dollarsedler.
Les også

Afrikanske ledere klamrer seg stadig til makten

Slakter valutagrep

Lederen av opposisjonspartiet i Zimbabwe, Tendai Biti, som også er landets tidligere finansminister, sa at innbyggerne kommer til å avstå fra å bruke den nyte valutaen.

– Det er et kynisk, respektløst og foraktelig trekk som har ingen logikk. Det er en retur av tidligere zimbabwiske dollar, og markerer en innrømmelse av at regimet har sviktet og vil dra alle med seg, sier han til Bloomberg.

En annen aktør i den zimbabwiske økonomien er Busisa Moyo, presidenten i landets industrinæring. Han uttaler til det internasjonale nyhetsbyrået at utstedelsen av de nye sedlene fra sentralbanken kan avlaste kontantkrisen, men at man må gå på årsakene til krisen.

– Det som trengs er å ta tak i problemene med importoverskudd og mangelen på utenlandske investeringer direkte i Zimbabwe.

Les også

Mugabe: – Diamantgruvene nasjonaliseres

Les også

Nå skal de begynne å bruke yuan i Zimbabwe

Les også

Historisk enighet om afrikansk frihandelssone

Publisert:

Her kan du lese mer om