Dette tror ekspertene om «månedens viktigste tall»

Dagens rapport kan gi grunn til å forvente at lønnsutviklingen i USA tar seg opp, mener sjeføkonom. Det vil påvirke både amerikanske og norske renter.

HVORDAN GÅR ARBEIDSMARKEDET I USA?: Svaret får du 14.30. Den amerikanske sysselsettingsrapporten kan påvirke markedsrenter både i USA og i Norge.
Publisert: Publisert:

Den offisielle arbeidsmarkedsrapporten fra USA, kjent som Nonfarm payrolls, som kommer første fredag hver måned, viser sysselsettingsveksten utenfor jordbruket i USA foregående måned. Tallene har også blitt omtalt som «månedens viktigste tall».

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets forventer at det vil bli lagt frem en sterkere sysselsettingsrapport i ettermiddag enn det som er konsensus blant økonomene i en rundspørring utført av Reuters.

På forhånd er det forventet en økning på 179.000 jobber i juni. Og det er ventet at arbeidsledigheten holder seg i ro på 4,3 prosent, ifølge konsensusestimater fra Reuters.

DNB Markets forventer 220.000 nye jobber. Dette etter at antall sysselsatte økte med 138.000 i mai.

– Hvis dagens rapport viser en oppgang på 220.000 jobber, som vi tror den vil gjøre, vil det være nok en bekreftelse på at arbeidsmarkedet i USA utvikler seg bedre enn antatt. Det gir grunn til å forvente at lønnsutviklingen tar seg opp, og at Fed (Den amerikanske sentralbanken jour.anm) vil gjøre alvor av sine planer om å heve renten i flere omganger i løpet av det neste året, sier Haugland til E24.

– Fed har ikke klart å overbevise markedet

Haugland mener at det er tydelig at Fed ikke har klart å overbevise markedet at renten skal opp betydelig de nærmeste årene.

Hun peker på at Fed ved flere anledninger har varslet at sentralbanken vil bygge ned den såkalte balansen. Noe som betyr at Fed skal trappe ned beholdningen av verdipapirer som sentralbanken har opparbeidet seg etter flere år med kjøp.

Hun mener at årsaken til at markedet er skeptisk til Fed ligger i den svake utviklingen av inflasjon og lønnsvekst, som vi har sett i det siste. Lønnsveksten i USA har vært nedadgående.

– Det virker som om markedet forventer at Fed må avblåse sin plan om pengepolitiske innstramminger, sier Haugland.

– Vi tror markedet tar feil. Vi tror Fed vil heve renten tre ganger innen utgangen av neste år, og signaliserer at nedtrapping av balansen starter i oktober, sier Haugland.

Hun tror at markedsrentene vil stige når dette går opp for markedet.

Les også

Fed snuser på å trappe ned balansen

Vil gi utslag i norske markedsrenter

– Det vil også gi utslag i at de norske lange markedsrentene stiger, sier Haugland.

Hun viser til at det i det siste er kommet mange nøkkeltall fra USA som viser at veksten har tatt seg opp i andre kvartal i verdens største økonomi etter et skuffende første kvartal.

– Tjeneste-ISM, som kom i går, økte mer enn forventet i juni, og er tilbake nær sitt høyeste nivå på to år. Det er særlig ordretilgangen som rapporteres å vokse sterkere enn i mai, samtidig som aktivitetsveksten holder seg høy, sier Haugland.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets deler synet at ferske tall indikerer god vekst i USA.

– Mandag kom ISM for industrien, og også disse tallene var gode. ISM for industrien steg til 57,8 fra 54,9 forrige måned. Dette er det sterkeste nivået vi har sett på nesten tre år. Sterke tall for nye ordre, produksjon og eksport tyder på sterk utvikling i industrien, sier Bruce til E24.

Samtidig viser han til at ADP Payrolls, som er et mål på sysselsettingen i privat sektor utenom landbruk, var svake.

– ADP-rapporten var litt på den svake siden, men det er mye støy i den og jeg legger ikke for mye vekt på den. Dagens tall blir avgjørende, sier Bruce.

Bruce og Nordea Markets forventer at dagens sysselsettingsrapport viser at det ble 165.000 nye jobber i juni.

Les også

Sjefanalytiker etter rentebeslutning: – Den siste viktige sentralbanken som snur

Mer enn ett prosentpoeng i forskjell

I et notat fredag skriver Bruce «Fed mener at ledigheten allerede er godt under nivå forenlig med stabil lønnsvekst og at ledigheten vil falle ytterligere noe. Det vil trekke opp lønnsveksten og dermed inflasjonen.»

Bruce mener også at arbeidsledigheten i USA er under det normale nivået, og at det er press i arbeidsmarkedet.

– Jeg tror at lønnsveksten vil tilta, og det er den viktigste kilden til inflasjon, sier Bruce.

Bruce mener at for å forhindre et for stramt arbeidsmarked og for høy inflasjon blir Fed nødt til å fortsette en gradvis renteheving de kommende årene til styringsrenten er 2,9 prosent ved slutten av 2019.

Markedet tror imidlertid på bare to til tre hevinger fram til slutten av 2019 slik at renten bare er 1,8 prosent. Det er altså mer enn ett prosentpoeng i forskjell i synet til Fed og markedet på hvor mye renten skal opp.

Bruce mener at hvis Fed har rett skal de lange rentene stige enten når de hever eller når markedet eventuelt ser at de har rett. Det vil trekke opp lange renter i Norge også.

– Hvis dette er riktig og hvis Fed hever styringsrenten, vil det bli lettere for Norges Bank å sette opp styringsrenten, uten at det får konsekvenser for kronen, sier Bruce.

Les også

Sjefanalytiker etter rentebeslutning: – Den siste viktige sentralbanken som snur

Les også

Fed-sjefen: Ny finanskrise lite trolig i vår levetid

Les også

Yellen hever renten

Publisert:
Gå til e24.no