Merkel: – Europeerne må ta sin skjebne i egne hender

Det kan være vanskelige tider i vente der gamle allianser ikke kan tas for gitt, sier Tysklands statsminister Angela Merkel.

Tysklands statsminister Angela Merkel.

Foto: Matthias Schrader AP
  • NTB
Publisert:

Uttalelsene falt søndag, rett etter at Merkel deltok på toppmøtet i stormaktsklubben G7. Møtet var preget av konflikt mellom USAs president Donald Trump og USAs vestlige allierte.

– Tiden da vi fullt og helt kunne stole på andre, er til en viss grad forbi, det er det jeg har erfart de siste dagene, sa Merkel i en tale i München søndag.

Merkels utspill er vel så mye et valgkamputspill som en reaksjon på de møtene hun har hatt med Trump, mener Kate Hansen Bundt, generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomiteen.

– Martin Schulz, leder for sosialdemokratene SPD, er ventet å holde en Europa-politisk tale om en uke. Nå kom Merkel ham i forkjøpet, sier hun til NTB.

Hansen Bundt peker på at SPD, som sitter i regjeringskoalisjon med Merkels kristendemokrater, er imot NATOs mål om at alle medlemslandene skal bruke 2 prosent av sine budsjetter på forsvar. Merkel har på sin side lenge kjempet for dette.

– Irritert og bekymret

Men den tyske lederen er også irritert og bekymret over at Trump ikke kom med en klarere uttalelse om solidaritet mellom NATO-landene og felles sikkerhetsansvar under torsdagens toppmøte, mener Hansen Bundt.

Les også

Dette er verdens ti dyreste og billigste reisemål

– Alle var overrasket over at han ikke kom med en klarere solidaritetserklæring når de skulle innvie NATOs nye hovedkvarter foran en bit fra Berlinmuren og en bit fra World Trade Center, og at han i stedet insisterte på dette med penger og fordeling av utgifter, sier Hansen Bundt.

I tillegg tror hun Merkel er engstelig for at internasjonale organisasjoner som FN, NATO og EU – som Tyskland har vært helt avhengige av etter annen verdenskrig – skal fragmenteres.

Artikkel fem

I sin tale under NATO-toppmøtet nevnte ikke Trump artikkel fem i Atlanterhavspakten, som fastslår at et angrep på én alliert skal regnes som et angrep på alle.

– Av den grunn kan jeg bare si: Vi europeere må ta vår skjebne i egne hender, understreket Merkel søndag.

– Dette kan selvfølgelig bare gjøres i all vennskapelighet med USA og Storbritannia. Men vi må kjempe vår egen kamp for framtiden, som europeere, for vår skjebne, sa Merkel, som også sier hun vil pleie vennskapet med Frankrikes nyvalgte president Emmanuel Macron framover.

Trumps syndebukk

Hansen Bundt mener Merkel også er irritert over at Trump hele tiden fokuserer på Tysklands handelsoverskudd.

Les også

Dette er Nordens «superøkonomi»

– Trump kjefter på Tyskland fordi de er flinke til å selge biler til amerikanerne. Tyskland er utpekt som syndebukk, fastslår Hansen Bundt.

Lederne i G7-landene klarte å samles om uttalelser om handel, men når det gjaldt tiltak mot menneskeskapte klimaendringer, kom ikke USA til enighet med de øvrige seks nasjonene.

– Det er ekstremt problematisk, for ikke å si svært utilfredsstillende, sa den tyske statsministeren i etterkant av møtet lørdag.

Trump, som lørdag reiste hjem til USA, hadde en noe mer positiv analyse på Twitter søndag.

– Kom akkurat tilbake fra Europa. Turen en stor suksess for Amerika. Hardt arbeid, men store resultater, tvitret presidenten.

Les også

Trump i klinsj med G7-toppene

Les også

CNN: Trump vil selge olje fra strategisk lager

Her kan du lese mer om

  1. Angela Merkel
  2. Donald Trump
  3. EU
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Storbritannia ønsker dypt partnerskap med Tyskland

  2. DPA: Trump truer med amerikansk alenegang i forsvarsspørsmål

  3. Schulz: – Kan ikke stole på uberegnelig Trump

  4. Annonsørinnhold

  5. Solberg berømmer Merkels balansekunst på G20

  6. Krise for russisk gassprosjekt etter USA-sanksjoner – Tyskland og EU reagerer