Omstridt forsamling i Venezuela har trådt sammen

Den nye grunnlovgivende forsamlingen i Venezuela, som president Nicolás Maduro har sørget for å få valgt, har trådt sammen for første gang.

MAKT: Den nye grunnlovgivende forsamlingen i Venezuela trådte sammen for første gang fredag. Her president Nicolás Maduro.

Foto: Federico Parra AFP
  • NTB
Publisert: Publisert:

Opposisjonen har oppfordret til en stor protestmarsj i hovedstaden Caracas, og TV-bilder fra lokale medier viser at mange demonstranter har samlet seg i gatene.

Frykten er stor for at det vil ende med en blodig konfrontasjon mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker.

Forsamlingen som har 545 medlemmer, ble valgt sist søndag. Den får makt til å skrive en ny grunnlov og oppløse nasjonalforsamlingen, der opposisjonen har hatt flertall siden 2015.

Fredag inntok medlemmene plassene i den 145 år gamle bygningen der også den vanlige nasjonalforsamlingen sitter, men i en annen sal.

Les også

USA innfører sanksjoner mot Venezuelas president

Fulgt av Maduro

Medlemmene ble fulgt til bygningen av presidenten selv og tusenvis av tilhengere som bar flagg og portretter av landets avdøde leder, Hugo Chávez. Det første forsamlingen gjorde var å enstemmig velge den tidligere utenriksministeren Dalcy Rodrigues til leder.

– I dag kommer folket tilbake til nasjonalforsamlingen, og de vil aldri dra igjen, sier en av tilhengerne, 72 år gamle Euclides Vivas.

Så mange som 40 land har ifølge The Guardian protestert mot den nye forsamlingen, som ses som et verktøy for president Nicolás Maduro til å sikre sin egen makt.

EU, USA og en rekke latinamerikanske land mener at forsamlingen er illegitim.

Les også

Venezuela nær fullstendig kollaps: Kan sende oljeprisen rett til værs

Paveprotest

Tidligere på dagen sluttet pave Frans seg til de mange som har reagert på innsettelsen av forsamlingen, som ble valgt i et ekstraordinært valg som ble boikottet av opposisjonen.

I en uttalelse fra Vatikanet blir alle Venezuelas politiske aktører, spesielt regjeringen, bedt om å sikre full respekt for menneskerettighetene og den nåværende grunnloven.

Pavestolen ber også om at innsettelsen av den nye forsamlingen stanses.

Blant medlemmene i den nye forsamlingen er Maduros kone Cilia Flores.

– Den grunnlovgivende forsamlingen er endringen som gjør at det igjen kan bli orden i landet. Anarkiet er over, sa Flores da hun torsdag fikk akkrediteringen som viser at hun er medlem av forsamlingen.

Les også

Maduro utsetter lanseringen av Venezuelas nye forsamling

Les også

Maduro tar til motmæle mot USA

Les også

USA innfører sanksjoner mot Venezuelas president

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Venezuela

Flere artikler

  1. Venezuelas høyesterett suspenderer riksadvokaten

  2. Maduro utsetter lanseringen av Venezuelas nye forsamling

  3. Avsatt riksadvokat flykter fra Venezuela

  4. Venezuelas opposisjonsleder erklærer seg som landets president

  5. Maduro tar til motmæle mot USA