Japans statsminister vil møte Kim

Japans statsminister Shinzo Abe sier han er i kontakt med Nord-Korea i håp om å få i stand et møte med landets leder Kim Jong-un.

VIL MØTE KIM: Japans statsminister Shinzo Abe vil møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un.
Publisert: Publisert:

Abe oppfordret lørdag Kim til felles innsats for å legge til side mistroen mellom de to landene. Abe bekreftet samtidig at det «via ulike kanaler» pågår arbeid for å arrangere et møte med Kim.

Kim har til nå møtt Sør-Koreas president Moon Jae-in og USAs president Donald Trump. Russland har invitert Kim til Moskva, og Trump har åpnet for at Kim kan komme på besøk til Det hvite hus.

Abe viser til Japans rolle i konflikten på Korea-halvøya ved at japanske statsborgere på 1970- og 1980-tallet ble bortført av det nordkoreanske regimet og benyttet til å trene opp nordkoreanske spioner. Offisielt dreier det seg om 17 japanere, men det er antatt at flere titall ekstra kan ha blitt bortført.

Ønsker å løse saken om bortføringene

– Jeg ønsker å ta grep og løse saken om bortføringene etter at hver av oss skrinlegger vår mistro til hverandre, sa Abe i et intervju med japansk fjernsyn lørdag.

– Jeg føler en sterk forpliktelse til å løse denne saken, la han til.

I intervjuet sa Abe også at han vil bidra til å finansiere kostnadene i arbeidet med å fjerne atomvåpen fra Nord-Korea, på betingelse av at saken om bortføringene blir løst.

Samtidig skriver den japanske avisen Yomiuri Shimbun lørdag at landets utenriksminister Taro Kono vurderer samtaler med sin nordkoreanske motpart på sidelinjen av ASEAN-møtet i Singapore i slutten av neste måned.

Les også

Den japanske regjeringen snur - åpner for innvandring

Les også

Pompeo: Nord-Korea-sanksjoner heves kun etter fullstendig atomnedrustning

Les også

Trump: – Atomnedrustning i Nord-Korea begynner snart

Publisert:

Her kan du lese mer om