Trumps tordentale om Iran: – Alle har plikt til å handle

NEW YORK (VG) USAs president Donald Trump langet ut mot Iran, samtidig som han lovet et mer patriotisk USA.

Publisert:

Det svært betente forholdet mellom USA og Iran gjenspeilet seg i Trumps tale under FNs generalforsamling. Han bedyret at USA vil fortsette en hard linje mot regimet.

– Regimet har eskalert volden og aggresjonen, sa Trump.

Han innførte flere sanksjoner mot Iran etter det nylige angrepet mot Saudi-Arabias oljeanlegg. USA og flere andre hevder Iran sto bak, noe regimet selv benekter.

– Sanksjonene mot Iran vil ikke lettes hvis landet ikke endrer oppførsel. De vil heller strammes inn.

MISFORNØYD: Fra talerstolen i FN advarte USAs president Donald Trump advarte mot Iran og globalisme.

Refset regimet

New York er delvis i unntakstilstand som følge av verdenstoppenes FN-besøk. Flere gater er sperret av, og på East River følger den amerikanske kystvakten med.

I gangene i den ikoniske FN-bygningene går verdensledere som Indias statsminister Narendra Modi og Tysklands Angela Merkel.

Når Trump beveger seg rundt i bygnigen, er han omringet av et titalls personer fra Secret Service.

Tirsdag formiddag lokal tid gikk han på talerstolen i FN etter Brasils president Jair Bolsonaro.

Mener folket i Iran fortjener bedre

Slik han gjorde i FN i fjor, fortsatte Trump å refse det iranske regimet. Kritikken ble imidlertid fremført med en rolig og behersket stemme.

– I 40 år har vi hørt på Irans ledere som har langet ut mot problemer som de selv står bak. Irans innbyggere fortjener en regjering som vil bekjempe fattigdom, og ikke stjele jobber og utføre massakrer både hjemme og utenlands, sa Trump.

TRUMPS TALE: USAs president Donald Trump brukte sin tid under åpningen av FNs generalforsamling på hamre løs mot Iran.

– Plikt til å handle

USA mener Iran står bak angrep på skip i Hormuz-stredet, og har tatt til orde for en flåtestyrke i Persiabukta. Foreløpig har kun noen få land, blant annet Storbritannia og Saudi-Arbaia, sagt at de vil bidra. Den norske regjeringen har ikke bestemt seg.

Trump nevnte ikke operasjonen direkte, men kom i sin tale med en klar beskjed til verdenslederne:

– Alle land har plikt til å handle. Ingen regjeringer bør subsidiere Irans tørst etter blod.

Etter at de harde ordene hadde falt, kom Trump likevel med en slags invitasjon til regimet:

– Det er på tide for Iran å endelig sette det iranske folket først. USA er klare til å inngå vennskap med alle som genuint søker fred og respekt.

Patriotisme

I sin tale la Trump, i likhet med hans brasilianske kollega Bolsonaro, også vekt på landets suverenitet. Han advarte mot det han ser på som globalisme.

– Globalismen har hatt en religiøs tiltrekningskraft på tidligere ledere og fått dem til å ignorere sine egne nasjonale interesser, sa Trump.

Han la til at denne epoken nå er forbi.

– Fremtiden tilhører patrioter. Framtiden tilhører sterke, uavhengige nasjoner, sa den amerikanske presidenten.

LYTTET TIL MANNEN: Melania Trump var i salen under presidentens tale til FN.

Statsminister Erna Solberg, som satt i salen under innlegget, er kritisk til budskapet fra presidenten.

– En sterk tale om patriotisme inneholder noen utfordringer for verdenssamfunnet. Jeg må si at en viktig del av å ivareta et lands interesser, er å finne globale fellesløsninger. Den forståelsen mangler. Der skiller vi oss mest fra amerikansk utenrikspolitikk, sa Solberg.

NORSK DELEGASJON: Statsminister Erna Solberg, utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide og FN-ambassadør Mona Juul i FNs generalforsamling.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mener patriotisme og globalisme ikke nødvendigvis er motsetniner, slik Trump antyder.

– Det er fullt mulig å forene ønsket om å ha sterke nasjonalstater, selvråderett, med ønsket om sterke internasjonale institusjoner. Jeg mener sterke internasjonale institusjoner ofte er en forutsetning for å trygge nasjonalstaten. Det er FN og NATO eksempler på, sa Stoltenberg da han møtte pressen i Rosehagen utenfor FN.

Iran varsler plan

Onsdag er det Rouhanis til å tale i FN. Han har varslet at han vil legge frem en plan for å styrke sikkerheten i Persiabukten.

– Vi ønsker på legge fram en fredsplan for Persiabukta og Hormuz-stredet i FN. Innblanding utenfra er problematisk og farlig for Persiabukta, sa Rouhani i en tale søndag.

Generalsekretær António Guterres advarte i sin åpning mot en væpnet konflikt i Gulfen.

– Dette er en av de mest betente konliktområdene i øyeblikket. Jeg håper vi kan deeskalere situasjonen og at både USA og Iran vil bidra til det, sier Solberg.

Publisert: