Donald Tusk: – EU enig om å utsette brexit i inntil tre måneder

De gjenværende 27 medlemslandene i EU er enige om å utsette brexit til 31. januar 2020, uttaler EUs president Donald Tusk.

Publisert:

Tusk omtaler utsettelsen som en «flextension», altså en fleksibel utsettelse, i en Twitter-melding.

Beslutningen er ventet å bli formalisert gjennom en skriftlig prosedyre, skriver presidenten videre.

Den skisserte løsningen fra EU er at britene får innvilget utsettelse fram til slutten av januar, men at de kan forlate unionen 1. januar eller 1. desember dersom de er klare til det.

Statsminister Boris Johnson ble tvunget til å søke om en utsettelse etter at han ikke klarte å få den nye brexitavtalen vedtatt i Underhuset lørdag for en drøy uke siden.

Dermed klarer ikke den britiske statsministeren å oppfylle løftet som kampen hans om statsministervervet var tuftet på: å forlate EU 31. oktober, med eller uten en avtale.

Nyvalg

Frankrike holdt lenge igjen. Men ifølge nettstedet Politicos kilder nær president Emmanuel Macron skal han ha endret mening i løpet av helgen, etter hvert som sannsynligheten for et nyvalg i Storbritannia økte.

Senere mandag skal representantene i det britiske Underhuset stemme over statsminister Boris Johnsons forslag om nyvalg den 12. desember. Han trenger et flertall på to tredeler for å få forslaget godkjent.

Labour-leder Jeremy Corbyn har tidligere sagt at han ikke vil stemme for et nyvalg, før det ikke lenger er noen risiko for at Storbritannia vil krasje ut av EU uten en avtale.

Publisert: