Ekspert: Tyrkia på vei mot økonomisk kollaps

Politikken til Recep Tayyip Erdogan, Tyrkias president, kan føre til en kollaps i den tyrkiske økonomien à la Venezuela, skal vi tro investeringsselskapet Ashmore.

PRESIDENT: Tyrkias president Erdogan sin politikk har forverret den økonomiske situasjonen i landet, og flere økonomer ser ikke bort ifra at han kan ta enda et skritt lenger i fremtiden, ved å straffe den private sektoren for politisk gevinst.

Foto: Presidential Press Service via AP
  • Vetle Forsland (Bergens Tidende)
Publisert:

Etter resesjonen som fulgte finanskrisen i 2008 og 2009 hentet den tyrkiske økonomien seg inn ved hjelp av gjeldsdrevet vekst, og en markedsvennlig politikk som lokket til seg utenlandske investorer.

Men siden har den tyrkiske økonomien havnet i en nedadgående spiral, som har blitt reflektert i et fallende aksjemarked, en tyrkisk lira i fritt fall og resesjon, etter en nedgang i brutto nasjonalprodukt (BNP) to kvartaler på rad tidligere i år.

Så langt i 2019 har liraen svekket seg med 8 prosent mot dollaren, som gjør fallet til det nest største blant fremvoksende økonomier.

– Man må regne med kapitalflukt og fortsatt store økonomiske problemer i Tyrkia, sier sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, til E24.

Les også: Kan han redde Hellas?

Kapitalkontroll og nasjonalisering neste

Jan Dehn, sjefanalytiker i det britiske investeringsselskapet Ashmore Group, mener krisen i Tyrkia kan bli enda verre, og trekker paralleller til kollapsen man har sett i kriserammede Venezuela.

Dehn er blant annet kjent i finansmiljøene for å ha truffet bunnivået til den russiske rubelen i desember 2014, og for hans kjøpsanbefaling på fremvoksende markeder i oktober 2015, like før aksjekursene satte fart.

Tyrkia har ignorert de virkelige problemene som dårlige pengepolitikk og lite besparelser, og heller fokusert på symptomer som høy inflasjon og lav vekst, ifølge Dehn.

Nå mener han kapitalkontroll, nasjonalisering og annen markedsfiendtlig politikk vil bli det neste i Tyrkia, ifølge Bloomberg.

– Det er masse tegn på at Erdogan er i ferd med å ta over den økonomiske politikken, sier Bruce, som sier seg enig i det meste som står i Ashmore-notiset.

Han er dog usikker på om «økonomisk kollaps», som Ashmore beskriver Tyrkias fremtid, er riktig ord for situasjonen.

Tidligere i juli ble det kjent at Erdogan sparket sentralbanksjef Murat Cetinkaya, som senket den tyrkiske liraen med 2,1 prosent. Ingen årsak ble gitt for avgangen, men presidenten skal ha vært frustrert over at sentralbanken holdt styringsrenten på 24 prosent.

Sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce.

Foto: FRODE HANSEN VG

Økonomisk kollaps

Dehn ser for seg at Erdogan vil skylde på den private sektoren for Tyrkias dårlige økonomi, mens de prøver å beskytte egne eiendeler mot en forverrende makroøkonomisk tilstand i landet.

Det for politisk gevinst – samtidig vil ikke selve situasjonen i Tyrkia bedres.

– Isolasjonistisk politikk kan føre til at liraen svekker seg mye mer. Det kan bli problemer i finanssektoren med kapitaltørke, siden en del prosjekter er finansiert av utenlandske banker, som kan ramme hele det økonomiske systemet, det blir vanskeligere å få lån, og inflasjonen blir også et enda større problem, forteller Bruce.

Han kaller vendingen fra markedsvennlig til nasjonalistisk politikk for en «snuoperasjon som kan skape store problemer for Tyrkia».

Les også: (+) Pengetrykking er tilbake som løsningen på økonomiske problemer

Ikke et problem for resten av verden

– Tyrkia har gått fra å være veldig bra for utenlandske investorer, til å snu ryggen til dem, og når man først har startet på denne veien er det vanskelig å snu og vinne tilliten tilbake igjen, sier Bruce, og legger til at det kan ende opp i manglende investeringer og dermed svakere økonomisk utvikling.

Lenge har investorer og økonomer brukt blant andre Tyrkia som en indikator på hvordan det går med fremvoksende økonomier, ifølge sjefanalytikeren.

– Men dette er først og fremst et Tyrkia-problem. Det er tross alt et lite land, sier han.

Bruce legger til at selv om situasjonen er svært interessant å følge med på, vil ikke en kollaps i Tyrkia være et stort problem for resten av verden.

– Ofte ser man smitteeffekter fra en fremvoksende økonomi, spesielt til andre fremvoksende økonomier, men her er det veldig spesielle problemer som gjelder, sier han.

Publisert:

Flere artikler

  1. Trump truer med å ødelegge Tyrkias økonomi: Vil ha øyeblikkelig våpenhvile

  2. Børsraset i Argentina er det nest kraftigste i verden de siste 70 årene

  3. Tyrkisk gassfunn kan dempe fremtidig importbehov

  4. Annonsørinnhold

  5. Salt baes restauranteier må dumpe eiendeler etter lira-kollaps

  6. Betalt innhold

    The Economist: Økonomiens viktigste temperaturmåler fungerer stadig dårligere