Sentralbanker må ta hensyn til Trumps tolltrusler: – Vil vurdere ting annerledes

Sentralbanksjefer som Mario Draghi og Haruhiko Kuroda kan få en tøffere jobb etter at USA stemplet Kina som valutamanipulator, tror DNBs valutastrateg Magne Østnor.

TRUMP PÅVIRKER: USAs stempel på Kina som valutakursmanipulator og truslene om nye toller kan få innvirkning på avgjørelsene i sentralbanker som nå vurderer om de skal stimulere egen økonomi, tror valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Foto: Javad Parsa
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Handelskrigen har eskalert ved at valutapolitikken nå har blitt en del av verktøykassen, skriver Østnor i et ferskt notat.

Østnor skriver USAs grep med å sette en offisiell merkelapp på Kina som manipulator av egen valutakurs først og fremst er symbolsk.

Men grepet øker presset fra USA i forhandlingene med Kina og andre land om hvordan global handel skal foregå. Og den overhengende faren for mer toll fra USA kan også påvirke sentralbankers avgjørelser om nye lettelser, tror valutastrategen.

– Det er utrolig vanskelig og kanskje umulig å være spesifikk på hva dette betyr for andre sentralbanker. Men det endrer risikovurderingen de må gjøre, sier Østnor til E24.

– Så USAs grep gjør jobben vanskeligere for folk som sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken (ESB) og Japans sentralbanksjef Kuroda?

– Det gjør at de vil vurdere ting annerledes, sier Østnor.

Les på E24+

Dette er Kinas våpen i handelskrigen

Ønsker å være uavhengige

Han tror sentralbankene i eurosonen og Japan vil påberope seg uavhengighet og hevde at de ikke lytter til Trumps trusler når de skal ta sine avgjørelser.

Men samtidig er de fullt klar over at nye runder med rentekutt og stimulerende tiltak kan føre til at Trump plutselig bestemmer seg for å innføre toll mot landenes industri. USAs president har allerede ytret seg kritisk til Den europeiske sentralbanken.

– Han har kastet seg over Draghi etter ESB-rentemøter og beskyldt Draghi og andre lands sentralbanker for å holde valutakursene kunstig svake og dermed ramme amerikanske arbeidsplasser, sier valutastrategen.

– Sånn sett var det ikke så mye nytt i dette, men Trump har konkretisert dette og gjort det til et mulig aktivt virkemiddel i den pågående handelskrigen og disputtene som pågår, legger Østnor til.

Risikerer toll på bilindustri

– Hva er risikoen – at et nytt ESB-kutt vil føre til USA-toll mot EUs bilindustri, eller tilsvarende mot Japans bilindustri hvis Bank of Japan stimulerer økonomien?

– Bilindustri er særlig aktuell i Europa, for der er det allerede en sak mellom EU og USA. Men også Japan har en stor bilsektor. Du skal ikke utelukke at den blir brukt også i denne sammenhengen. Men det kan også være andre ting, sier Østnor.

Også Nordea Markets har påpekt at Trump kan henge seg opp i eventuelle pengepolitiske lettelser som rentekutt eller stimulansepakker og bruke dem som påskudd til å innføre toll mot for eksempel europeisk bilindustri.

Trump har i tillegg økt presset mot USAs egen sentralbank, Federal Reserve, og gjentatte ganger bedt sentralbanksjef Jerome Powell om å kutte renten mer og raskere. Sentralbanken kuttet nylig renten for første gang på ti år.

– De må kutte rentene mer og raskere, og stanse de latterlige kvantitative innstrammingene NÅ, skrev Trump i en Twitter-melding onsdag.

Les på E24+

Dette gjør sentralbankene når de ikke lenger kan kutte rentene

Tror fortsatt på ESB-stimulans

Flere sentralbanker har allerede kuttet renten, og flere vurderer lettelser for å dempe effekten av en global vekstbrems og investorer som forsøker å flykte til trygge havner. Blant annet har sentralbanken i Sveits vært aktiv i markedene.

– De har blitt tatt av overvåkningslisten til amerikanske styremakter, men skal ikke intervenere mye før det blir raslet med sablene, sier Østnor.

Selv om Trump truer i bakgrunnen, tror valutastrategen likevel at Den europeiske sentralbanken kommer til å varsle nye stimulanser på sitt neste møte. Men at avgjørelsen kan sitte noe lenger inne.

– Jeg tror nok at Draghis planer i det korte bildet er for godt kommunisert til å endre noe nå. Det er vanskelig å være konkret på akkurat hva dette betyr, vi venter fortsatt lettelser fra ESB på neste møte, sier Østnor.

– Men på marginen vil det være vanskeligere for dem nå. Hvis de for eksempel skal diskutere om de skal innføre 40 milliarder eller 30 milliarder euro i lettelser per måned, så lander de kanskje på 30 milliarder, sier han.

I tenkeboksen om Norges Bank

– Hva tenker Øystein Olsen om alt dette – er noe endret eller vil Norges Bank fortsatt heve renten i høst?

– For norsk økonomis del ser det i det store og hele ut som man la opp til i juni. Så den store endringen er nok det som har skjedd internasjonalt, sier Østnor.

– Norges Bank vektla mest de innenlandske forholdene på mars- og junimøtet. Vi er litt i tenkeboksen på om de vil stå på heving i desember slik vi venter så langt, eller om de vil gi seg selv litt fleksibilitet, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. USA
 3. Den europeiske sentralbanken
 4. Bank

Flere artikler

 1. Nordea om sentralbank-stimulans: Kan lede til nye anklager fra Trump

 2. DNB før møtet mellom Trump og Xi: – Det virker umulig for kineserne

 3. Betalt innhold

  Trump går fra handelskrig til valutakrig

 4. Norges Banks alternative handelskrig-regnestykker: USA-biltoll kan gi «betydelige utslag»

 5. Betalt innhold

  Dette gjør sentralbankene når de ikke lenger kan kutte rentene