Truss dropper skattekutt for de rikeste: Pundet hopper

Storbritannias finansminister bekrefter at de skroter Truss’ omstridte skattekutt. – Vi forstår det, og vi har lyttet.

Storbritannias finansminister Kwasi Kwarteng og statsminister Liz Truss sin planlagte vekstplan sendte det britiske pundet til rekordlave nivåer mot dollaren. Nå snur de.
Publisert:

– Det er tydelig at avskaffelsen av 45-prosentskatten har blitt en distraksjon fra vårt overordnede oppdrag om å takle utfordringene som vår økonomi står overfor. Som et resultat kunngjør jeg at vi ikke fortsetter med avskaffelsen av 45 prosentskatten, sier finansminister Kwasi Kwarteng i en uttalelse.

– Vi forstår det, og vi har lyttet, skriver han på Twitter.

Finansministeren bekrefter dermed at den britiske regjeringen dropper det omstridte skattekuttet for de aller rikeste, som Liz Truss senest på søndag sa at hun absolutt fortsatt støttet.

Pundet styrket seg 0,8 prosent mot dollaren på nyheten.

Største skattekuttene på 50 år

I midten av september, like etter at Liz Truss tiltrådte som Storbritannias nye statsminister, varslet de største skattekuttene på 50 år.

Skattekuttene var en del av den ferske statsministerens vekstplan, en plan som ble kalt en «selvmordsaksjon» av blant annet The Financial Times.

Inntektsskatten skulle kuttes fra 20 til 19 prosent, en planlagt økning i selskapsskatten skulle droppes og de rikeste skulle få skatten kuttet fra 45 til 40 prosent.

Truss’plan ville koste regjeringen 45 milliarder pund.

Les også

Briter demonstrerer mot nytt prishopp på strøm: – Jeg er desperat

Tidligere har hun også lovet å fryse britenes energiregninger i to år, for å motvirke et kraftig hopp i folks energiutgifter som var varslet fra oktober.

Det britiske pundet raste på nyheten om vekstplanen. Ved starten av året var ett pund verdt 1,35 dollar. Onsdag 26 september var pundet nede i rekordlave nivåer på 1,0726 dollar. Det tilsvarer en nedgang på over 20 prosent.

I tillegg raste de britiske aksjemarkedene.

Det er altså skattekuttet til de rikeste, de som tjener over 150.000 pund i året, som nå droppes.

Mandag skrev Liz Truss på Twitter at fokuset nå er på å bygge en sterkt voksende økonomi som finansierer offentlige tjenester, øker lønninger og som skaper muligheter.

Les også

IMF oppfordrer Storbritannia til å revurdere skattekutt

Publisert:

Her kan du lese mer om