Ukraina-krigen

Britiske sanksjoner: Sikter seg inn på Putins nærmeste

Nye britiske sanksjoner rammer oligarker og nære medarbeidere av Putin. Mange av dem er allerede heftig sanksjonert, også av andre land.

GAMLE VENNER: Vladimir Putin og Dmitrij Medvedev, under valgkampen da Putin i 2012 ble valgt til president i Russland for tredje gang.
 • Håkon Kvam Lyngstad
Publisert:

Storbritannia har tirsdag satt 370 nye russiske statsborgere på sine sanksjonslister. Blant disse er oligarker og personer i Vladimir Putins indre krets, samt familier og samarbeidspartnere av disse.

Disse får sine midler fryst og får innreiseforbud i Storbritannia som følge av Russlands brutale angrep på nabolandet Ukraina.

– Vi går lenger og raskere enn noensinne, for å ramme de som er nærmest Putin, sier den britiske utenriksministeren Liz Truss ifølge Reuters.

Til sammen er nå flere enn 1000 enkeltpersoner og selskaper satt på de britiske listene.

Disse er blant de som havner på den britiske listen:

 • Dmitrij Medvedev (56) – Tidligere president og statsminister i Russland. En av Putins aller nærmeste. Etter grunnloven kunne Putin ikke gjenvelges som president i 2008, men Medvedev holdt presidentstolen varm for ham i fire år.
 • Sergej Sjojgu (66) – Putins forsvarsminister siden 2012. Han var leder for det russiske sivilforsvaret fra 1991, og sivilforsvarsminister fra 1994. Del av sikkerhetsblokken i Putins parti Det forente Russland – blokken mener man skal bruke mer penger på militæret.
VED SAMME BORD: Vladimir Putin sitter på kortsiden av bordet, mens forsvarsminister Sergej Sjojgu sitter langt i det fjerne – på motsatt ende av bordet. Bak ham er viseforsvarsminister Valeri Gerasimov.
 • Mikhail Fridman (57) – Ifølge Forbes er han god for rundt 120 milliarder kroner. Han er født i Lviv i Vest-Ukraina og har uttalt seg kritisk til krigen. Han er likevel satt på sanksjonslisten. Fridman er mannen bak Russlands største private bank, Alfa Bank. Eier også en stor supermarkedkjede.
 • Marija Zakharova (46) – Talsperson i det russiske utenriksdepartementet. Har tidligere jobbet som journalist og diplomat. Under invasjonen av Ukraina har hun kommet med grunnløse anklager mot både Ukraina og Tyskland. Hun har hevdet begge land er nazistiske.
KONTROVERSIELL: Som talsperson for russisk UD har Marija Zakharova (i rødt) kommet med oppsiktsvekkende påstander. Her fra Antalya under møtet mellom Russland og Ukrainas utenriksministre 10 mars.
 • Pjotr Aven (66) – Styreleder i Alfa-gruppen og tidligere handelsminister i Russland. Forbes mener han er god for 44 milliarder kroner. Relativt ukjent i det offentlige, men møter ifølge EU president Putin «regelmessig».
 • Andrej Melnitsjenko (50) – Ifølge Forbes var han i 2016 god for over ti milliarder dollar og var Russlands 11. rikeste mann. Han har flere ganger besøkt Norge i luksusbåtene sin, og fikk i 2016 bygget det som ved ferdigstillelse var verdens største seilbåt: Monsteryachten «Sailing Yacht A».

Utskjelte oligarker

De russiske oligarkene er i London kjent for å kjøpe opp dyre luksuseiendommer, hvor de gjerne bor deler av året. Dette har gitt den britiske hovedstaden kallenavnet «Londongrad».

Praksisen har blitt kritisert for å blåse opp boligprisene i byen, som allerede er svært høye.

Uttrykket oligark brukes om de som tjente seg styrtrike på å utnytte privatiseringen som skjedde etter Sovjetunionens fall på starten av 90-tallet. Mange av dem har svært tette bånd med Vladimir Putin.

ANARKISTER: Husokkupanter har tatt over balkongen til en russisk oligark, ved Belgrave Square midt i London.

En gruppe anarkister tok seg mandag inn i det som skal være herskapshuset til den russiske oligarken Oleg Deripaska, som ligger midt i London, meldte BBC.

Gruppen kaller seg «The Anarchist Action Network». Fra balkongen hengte de opp flere bannere.

– Ved å okkupere denne boligen, viser vi solidaritet med det ukrainske folket, men også det russiske folket som er imot galskapen, sa gruppen i en uttalelse ifølge BBC.

EU og Japan på banen

Også EU har tirsdag vedtatt nye sanksjoner mot Russland, melder det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Sanksjonene retter seg inn mot den russiske militærindustrien, stålindustrien og nye investeringer i russisk energi. I tillegg forbyr EU eksport av luksusprodukter som sportsbiler og smykker – for å ramme den russiske eliten: oligarkene.

Flere av disse styrtrike russerne blir også satt på egne sanksjonslister.

– Disse sanksjonene vil ytterligere øke det økonomiske presset på Kreml, og skade Russlands evne til å finansiere invasjonen av Ukraina, heter det i en pressemelding fra EU-kommisjonen.

President Volodymyr Zelenskyj henvendte seg direkte til russiske soldater i Ukraina under en tale natt til tirsdag:

Samme dag melder Japans finansdepartement at også de innfører nye sanksjoner mot 17 russiske statsborgere – inkludert milliardæren Yuri Kovaltsjuk. Japan, som er verdens tredje største økonomi, sier de vil legge seg på samme linje som de andre G7-landene.

– Når det gjelder videre sanksjoner, skal vi fortsette å følge utviklingen, sier utenriksminister Yoshimasa Hayashi. Japan stanser også eksport av teknologiprodukter til Russland.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ukraina-krigen
 2. Vladimir Putin
 3. Mikhail Fridman
 4. Ukraina
 5. Dmitrij Medvedev
 6. Krigen i Ukraina
 7. Storbritannia

Flere artikler

 1. Derfor straffer Vesten Putins venner

 2. Betalt innhold

  Vesten sanksjonerer mot hundrevis av rike russere. Men det er ikke de Putin lytter til.

 3. Oligark må søke om å bruke penger: – Jeg forstår ikke logikken bak å straffe meg

 4. Putins styrtrike oligarker

 5. EU fryser eiendelene til en rekke oligarker med umiddelbar virkning