Xi Jinping lover å bygge et sterkt og velstående Kina

Vladimir Putin og Kim Jong-un var raskt ute med å gratulere da Xi Jinping fikk fem nye år som Kinas president.

Xi Jinping avlegger presidenteden etter å ha blitt gjenvalgt av samtlige delegater i Folkekongressen i Beijing.
  • NTB-AFP-Reuters
Publisert:

Gjenvalget skjedde i Folkekongressen i Beijing fredag. Et militærorkester spilte mens 2.952 delegater i tur og orden stemte for Xi.

Det enstemmige resultatet kom ikke som noen overraskelse. I fjor høst ble Xi utpekt for fem nye år som leder av Kinas regjerende kommunistparti – noe som fyrte oppunder spekulasjoner om at han vil bli sittende ved makten så lenge han lever.

– Kjære venn

Etter forlengelsen av Xis presidentgjerning var Russlands president Vladimir Putin raskt ute med å gratulere.

– Kjære venn, ta vennligst imot mine oppriktige gratulasjoner i anledning ditt gjenvalg, sa han i en uttalelse.

Etter invasjonen av Ukraina, og Vestens massive sanksjoner mot Russland, er Putin blitt mer avhengig av Kina. I gratulasjonen roste han Xis bidrag til å styrke båndene mellom de to landene.

Xi har vært Kinas øverste leder siden 2012. Tidligere var det bare mulig å sitte to perioder som president, men dette punktet ble slettet fra grunnloven for noen år siden.

Gjennombrudd i Midtøsten

Også Nord-Koreas diktator Kim Jong-un gratulerte Xi med gjenvalget fredag. Det opplyser det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Samme dag kom nyheten om at Iran og Saudi-Arabia gjenoppretter diplomatiske forbindelser, etter langvarige samtaler som har foregått i Kina.

USA har så langt ikke gratulert Xi. En talsmann for Det hvite hus sier forlengelsen av Xis styre var ventet, og at president Joe Biden har fokus på å «håndtere den strategiske konkurransen med Kina».

Under seremonien i Folkekongressen avla Xi presidenteden med en løftet knyttet neve, og den andre hånden på Kinas grunnlov. 69-åringen sverget å bygge et velstående, sterkt og moderne sosialistisk land.

Han brukte også ordet demokratisk, til tross for at Kina ikke er noe demokrati.

Øverstkommanderende

Om delegatene i Folkekongressen overhodet hadde noe alternativ, er uklart. Journalister ble plassert et stykke unna stedet der stemmene ble avgitt.

Da Xi ble valgt til president for første gang i 2013, fikk delegatene tildelt stemmesedler hvor kun hans navn sto oppført. Disse ble så lagt uendret i en stemmeurne.

Fredag ble Xi også enstemmig utpekt til leder for Den sentrale militærkommisjonen. Det betyr at han er øverstkommanderende for de to millioner soldatene i verdens mest folkerike land.

Folkekongressen ventes lørdag å utpeke Li Qiang til ny kinesisk statsminister.

Publisert:

Her kan du lese mer om