Historisk Amazon-streik i Storbritannia: – Roboter blir behandlet bedre
Ansatte i netthandelsgiganten streiker for høyere lønn og bedre arbeidsvilkår.
Hundrevis av Amazon-ansatte i Storbritannia er i streik onsdag, som samtidig er selskapet sin første streik i landet.
Streiken, som skal vare ett døgn, startet ved midnatt. Fra klokken 6.00 i morgentimene var streikende arbeidere oppstilt utenfor selskapets lokaler i Coventry i England.
En banner ansatte har hengt opp lød: «Kjemp for 15 pund», og oppfordrer samtidig folk til å melde seg inn i GMB, en fagforening for arbeidere i industrisektoren. En annen banner sa: «The wrong Amazon is burning», skriver CNBC.
Ønsker høyere lønnsøkning
De ansatte har uttrykt misnøye over en lønnsøkning på 50 pence, tilsvarende drøye seks norske kroner. Det tilsvarer en lønnsøkning på rundt 5 prosent, til 10,5 pund i timen, skriver BBC.
Ifølge den britiske kringkasteren omtales denne lønnsøkningen som latterlig blant de ansatte.
En lønnsøkning på fem prosent er godt under inflasjonen i Storbritannia, som stadig holder seg høy.
Konsumprisindeksen i Storbritannia var opp 10,5 prosent på årsbasis i desember.
Prisene på blant annet energi har steget kraftig det siste året. Britene er avhengige av gass som energikilde, og 80 prosent av britiske husholdninger bruker gass for å varme opp husene sine.
Britiske energiregninger hopper i oktober: – En veldig dramatisk situasjon
Tusenvis av briter har tidligere tatt til gatene for å demonstrere mot de høye prisene.
Varehusarbeiderne skal ha bedt om en timelønn på 15 pund, tilsvarende 184 norske kroner, for å ha mulighet til å møte de økte levekostnadene.
– Roboter blir behandlet bedre
Det er også sterkt ønske om bedre arbeidsvilkår. En talsperson skal ha sagt til BBC at de ansatte konstant blir overvåket.
Darren Westwood, en av de ansatte som deltar i streiken, beskriver dagen som historisk. Han sier til CNBC at de ansatte forventer høyere lønninger, spesielt etter den høye fortjenesten selskapet fikk under pandemien.
– Det har gjort folk sinte, sier han til CNBC.
Fikk drømmejobben i Meta – så kom sjokkbeskjeden
Westwood forteller videre at han er bekymret for arbeidssituasjonen til mange av kollegaene. Enkelte må også jobbe 60 timer i uken for å få endene til å møtes.
– Noen sa her om dagen at vi blir behandlet som roboter – nei, roboter blir behandlet bedre, sier Westwood.
Hans kollega Garfield Hilton sier til BBC at selv en tur på toalettet kan føre til spørsmål fra ledelsen.
– Når du stopper å arbeide vil de vite årsaken bak det. Dersom du stopper opp lengre i lengre enn noen få minutter, så kan ledelsen fange det opp i systemet.
Sier opp 18.000 ansatte
Tidligere i januar ble det kjent at Amazon skal gjøre sitt største kutt i arbeidsstyrken noensinne.
Tidligere har det vært kjent at netthandelsgiganten skulle kutte 10.000 ansatte, men nå har tallet økt til 18.000.
Amazon har tidligere innrømmet at selskapet ansatte for mange, for fort under pandemien. Totalt har selskapet rundt 1,5 millioner ansatte.
– Disse endringer vil hjelpe oss å forfølge våre langsiktige muligheter med en sterkere kostnadsstruktur, sier administrerende direktør i Amazon, Andy Jassy, ifølge Bloomberg.
Kuttene kommer hovedsakelig til å ramme ansatte i administrative stillinger, sentrert rundt varehandel- og stillinger innen personalledelse.