Vekstbrems i Europa: Tror nedturen må bli verre før Tyskland løsner på pengesekken

Tysklands finansielle muskler kunne reddet Europa fra «lavrente-fellen», mener sjeføkonom Frank Jullum. Men sparepolitikken står i veien.

RAMMET: Tysk bilindustri er truffet av nedkjølingen i global økonomi.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

En effektiv medisin mot Europas økonomiske hodepine ville vært at Tyskland bruker sine finansielle muskler, mener økonomene i Danske Bank.

Les på E24+

Full fart mot resesjon: Fem grafer som viser svikten i tysk økonomi

I et notat argumenterer de for at økt bruk av offentlige midler, for eksempel infrastrukturinvesteringer, vil være et effektivt tiltak mot nedkjølingen i økonomien, spesielt i dagens situasjon hvor rentene allerede er ekstremt lave.

Men selv om landet har sterke finanser sitter tiltak gjennom økt offentlig pengebruk langt inne, mener sjeføkonom Frank Jullum i den danske storbanken.

– Vi er dessverre ikke spesielt optimistisk med hensyn til å få det, i hvert fall det neste året, selv om vi er klare på at det kanskje ville ha vært medisinen her, sier han til E24.

Ifølge sjeføkonomen er sparepolitikken den store hindringen for tiltak som kan stimulere økonomien.

– Det er en ganske sterk tradisjon i Tyskland for å ha balanserte budsjetter, det er til og med lovpålagt. Det gjør at det må en lovendring til for å føre et budsjettunderskudd som gir en finanspolitisk stimulans. Vi tror det er lite sannsynlig før ledigheten i Tyskland blir betydelig høyere.

Sjeføkonom Frank Jullum

Etterlyser økte investeringer

Jullum mener en aktiv finanspolitikk kunne hatt stor effekt, spesielt gjennom økte investeringer.

– I Europa nå er det konsekvensen av usikkerheten rundt både brexit, Kina og USA, som gjør at investeringene har stoppet helt opp.

– Gitt at du har prosjekter som er lønnsomme, det kan være både infrastrukturinvesteringer og grønne investeringer, så vil det være effektivt for å løfte total etterspørsel, og dermed løfte inflasjonsforventningene og kanskje få Tyskland og Europa ut av den lavrente-fellen de er på vei inn i, sier han.

Les også

Svakeste tyske PMI-tall siden 2012: – Jeg er urolig

Mener ESB «har utspilt sin rolle»

Den europeiske sentralbanken (ESB) rakk aldri å sette opp renten da tidene var gode, og nå kuttes den enda lenger ned under null.

Samtidig kan den tyske staten låne penger i helt opp til 30 år med minusrente. Det betyr at investorene betaler for å få lov til å låne bort sine penger, noe som snur tradisjonelle økonomiske sammenhenger opp ned.

Sjeføkonomen mener effekten av ESBs rentekutt, altså pengepolitikken, er liten.

– Pengepolitikken i Europa har utspilt sin rolle. Nå ser du ESB signaliserer at det kanskje ikke er så mye hjelp i gjøre mer. Det virker kanskje mot sin hensikt.

Vekstbrems

Denne uken har de allerede dystre statistikkene fra tysk industri blitt enda mørkere, og tidlige varselsignaler om at nedturen smitter over på andre deler av økonomien har kommet til syne.

Tyskland er en viktig handelspartner for resten av Europa, og også et av landene Norge handler mest med.

Les også

Tysk nedtur bekymrer: – EUs største økonomi kan være på vei inn i resesjon

Sparepolitikken

Balanserte budsjetter har vært grunnsteinen i tysk økonomisk politikk i mange år. Politikken kjent som «schwarze null», eller svart null, har imidlertid møtt økt kritikk i takt med dårligere økonomiske tider, ifølge Financial Times.

Den stramme tyske budsjettpolitikken har flere årsaker, ifølge Kate Hansen Bundt, generalsekretær for Den norske Atlanterhavskomité.

– Tyskland har hatt valutastabilitet og lav inflasjon som viktig målsetting, samt en oppfatning om at man skal spare og kutte i offentlige utgifter. Det var Merkels svar på eurokrisen. Og sånn er det fortsatt. Historiske erfaringer betyr her mye, sier hun.

Les på E24+

Europas fond sverger til obligasjoner: – Resesjon kan bli normen

Også partipolitikk kan spille en rolle, ifølge Bundt.

– De konservative, altså kristendemokratene, har under Merkel vært mer forsiktige med offentlig pengebruk av ideologiske årsaker. Nå sitter man i en storkoalisjon med sosialdemokrater, som har finansministeren Olaf Scholz, men også han er veldig tilbakeholden. Det er liksom en alltysk sannhet at man skal beholde «schwarze null».

Bundt tror også erfaringene fra den kostbare gjenoppbyggingen av Øst-Tyskland på 90-tallet sitter friskt i minne.

– Man hadde stor gjeld på begynnelsen av 2000-tallet under Gerhard Schröder, da han igangsatte sin reform av arbeidsmarkedet og sosialstønader. Da var det nærmere fem millioner arbeidsledige. Frykten for arbeidsledighet og dens politiske konsekvenser er alltid til stede i Tyskland.

Generalsekretær for Den norske Atlanterhavskomité Kate Hansen Bundt.

Ser fare for resesjon

Ifølge økonomer er den eksportavhengige tyske økonomien spesielt hardt rammet av handelskrigen mellom USA og Kina, brexit-kaoset og nedkjølingen i verdensøkonomien.

Danske Bank anslår, som flere andre gjort, at tysk økonomi kan være i resesjon som følge av svikt i etterspørselen fra utlandet og usikkerheten om handelskrig.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Tyskland
 2. Frank Jullum
 3. Finanspolitikk
 4. Handelskrig
 5. Resesjon
 6. Økonomisk politikk

Flere artikler

 1. Tysk budsjettpolitikk kan få betydning for renter og valuta: – Det spørsmålet er viktig

 2. Sjeføkonom tror rentetoppen allerede er nådd: – Norges Bank må avlyse rentehevingen

 3. Økonomer tror dypere minusrenter er på vei i Europa

 4. Sjeføkonomer om vaksinenyhet: Kan bety tidligere renteheving

 5. Svak Norges Bank-rapport: – Ikke noe grunn til å fremskynde renteheving