Stormaktenes handelskrig

«Myk» Trump forvirrer markedene: – En president som er relativ uforutsigbar

Markedene er usikre på hvordan de skal lese Donald Trump mykere linje mot Kina og Iran, etter John Bolton fikk fyken som nasjonal sikkerhetsrådgiver.

MIKE SEGAR / X90033
 • Fredrik Kampevoll
Publisert:

USAs president, Donald Trump, har nylig gitt Kina en to uker lang utsettelse for den varslede tolløkningen fra 25 til 30 prosent på varer verdt 250 milliarder dollar.

I tillegg uttalte presidenten at han ville vurdere en midlertidig handelsavtale med Kina, selv om han foretrakk en fullverdig avtale.

Tolløkningen skulle egentlig tre i kraft 1. oktober, datoen som markerer at det er 70 år siden Folkerepublikken Kina ble stiftet.

Utsettelsen kommer etter forespørsel fra Liu He, visestatsminister i Kina.

I tillegg å vise Kina godvilje, har Trump signalisert at de kan myke opp sanksjonene mot Iran.

I timene etter falt oljeprisene med om lag to dollar fatet. Ifølge Bloomberg var hovedgrunnen til sparkingen av Bolton at Trump planlegger å lette sanksjonene for å sikre et møte senere denne måneden med Irans president, Hassan Rouhani.

Sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, Kari Due-Andersen, mener presidenten neppe har gjort en retningsendring, og at vingling om Kina og Iran ikke er nytt.

– Med Trump har vi rett og slett en president som er relativt uforutsigbar. Det kommer til å fortsette. Men jeg vil understreke at det ikke betyr at han leverer på valgløfter.

– Han har omgitt seg med forskjellige rådgivere hele veien, og tendensen er at de ikke har sittet veldig lenge. Av og til kan man få inntrykk av at han ombestemmer seg raskt, uansett hvem som er rundt ham.

Les på E24+

Bloomberg-kommentar: Slik kan Trump vinne handelskrigen

Reprise

Når det kommer til Kina, mener sjeføkonomen vi kun ser mer av det samme gamle, når han nå gir Kina en håndsrekning.

– Etter forrige G20-møte hadde Kina og USA et godt forhold en liten stund, så ble det fort verre. Jeg tror jeg det er for tidlig med store forhåpninger. Begge parter ønsker å få plass en avtale, men om man ser på fundamentale forhold, så tror jeg ikke det er grunn til å håpe på en snarlig løsning. Kanskje setter de seg ned og forhandler en gang til, men det har vi sett før.

– Det har vært blandende reaksjoner i markedene på at Trump nå viser sitt myke ansikt. Er markedene forvirret av hvordan de skal tolke dette?

– Det tror jeg definitivt. Det virker som om Trump har blitt påvirket av hardlinere rundt seg, som Bolton og Steve Bannon, men også mer moderate krefter, som hans datter, Ivanka Trump og Jared Kushner. Han er nok en lett påvirkelig type, der neste person som kommer inn døren kan trekke diskusjonene i en annen retning, svarer Due-Andersen.

Åserud, Lise / NTB scanpix

Mener oljeprisen kan falle over 25 prosent

Det slettes ikke er sikkert at Iran vil godta samtaler med USA mens de harde sanksjonene fremdeles er til stede, mener Helge Andre Martinsen, som er oljeanalytiker i DNB.

I dag får ikke Iran eksportert oljen de produserer, etter at USA i fjor gjeninnførte sanksjonene mot landet.

– Gårsdagens fall i oljeprisen på to dollar fatet, var et resultat av at markedet i bunn og grunn priset inn 10 prosent høyere sannsynlighet for at Irans olje kommer tilbake på markedet, skriver Martinsen i en rapport.

Men kommer Irans 1,6 millioner daglige fat med olje tilbake på markedet, vil oljeprisen falle til 40 til 45 dollar fatet de neste 18 til 24 månedene, mot dagens 60, ifølge DNBs beregninger.

Et oljeprisfall vil bidra til å smøre verdensøkonomien, mener Due-Andersen.

– Vi mente det var negativt da USA trakk seg fra Iran-avtalen. Dersom det kommer på plass en ny avtale vil det definitivt være positivt for både sentiment i verdensøkonomien og faktiske forhold i oljemarkedet, sier hun.

Hun mener at det harde linjen USA har ført mot Iran gjør det vanskelig å få på plass en avtale.

– Når det kommer til Iran har han hele veien ment at det var dårlig avtale, og det tror jeg han fortsatt mener. Om han kan ses på som en forløsende faktor for en ny avtale, så tror jeg definitivt han vil like det. Men jeg tror ikke han er forberedt store innrømmelser i og med at han har ført en så hard linje.

Presidentvalg

Neste år avholdes det presidentvalg i USA, der sterk økonomisk vekst og rekordlav arbeidsledighet er to av Trumps sterkeste kort. Handelskrigen mot Kina og en Iran-avtale er to ting som kan sikre at veksten varer frem mot valget.

Men om det gir Trump grunn til å få på plass avtaler er ikke sikkert, mener Due-Andersen.

– Trump kan spinne konfliktene med Kina og Iran til sin fordel, selv om det skulle skade den økonomiske veksten på kort sikt. Han har tonet ned behovet for å få på plass en avtale med Kina før presidentvalget, der han mener en hard linje mot Kina er en vinnersak.

Både Demokratene og Republikanerne mener at USA må gjøre noe med det de mener gir Kina urettferdige handelsfortrinn.

– Meningen Trump har er at Kina skal holdes til ansvar, og at han er personen som skal gjøre det, sier Due-Andersen.

Her kan du lese mer om

 1. Stormaktenes handelskrig
 2. Amerikansk politikk
 3. Donald Trump
 4. Iran
 5. Kina
 6. Trump
 7. USA
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Trumps hint om Iran-lettelse senker oljeprisen: – En dramatisk vending

 2. Betalt innhold

  Problemet innen olje er ikke at Bolton går, men at Trump blir

 3. WSJ: USA og Kina planlegger utsettelse av nye tolløkninger

 4. Annonsørinnhold

 5. Kina bekrefter enighet om handelsavtale med USA

 6. USA og Kina nær delavtale i handelskrigen