- Afrika en god investering

Afrika har et ufortjent dårlig rykte for økonomiske investeringer, mener den britisk investeringsrådgiveren Miles Moreland. Den norske staten vurderer milliardinvesteringer, men har ennå ikke bestemt seg.

Børsen i Lagos i Nigeria er blitt et aktivt handelssted.

Scanpix/REUTERS/Akintunde Akinleye
  • Tor Arne Andreassen - Aftenposten
Publisert:,

Afrika var noe alle så som et sort hull. Midtøsten ble sett på som et farlig terroristreir. Bingo, det var stedene for meg. Slik beskriver Miles Moreland hvordan han fant ut hva han skulle gjøre etter over to tiår i verdens største banker.

Siden den gang har han etablert seg som en av verdens ledende eksperter på afrikanske børser og selskaper, og har plassert store verdier i det afrikanske markedet for mange tunge investorer.

Under et besøk i Norge nylig tok han overfor Aftenposten til orde for at skulle man hjelpe både seg selv og Afrika, så burde man slutte å snakke om Afrika som mottager av bistand, og heller investert i det han mener er verdens raskest voksende kontinent.

- I løpet av det siste tiåret siden 2000 har Afrika sør for Sahara faktisk vært det raskest voksende stedet i verden. Dette har skapt fantastiske muligheter, sier Moreland.

Norske investeringer?

Vi spør Moreland om ikke den norske stat burde investere mer i Afrika, for eksempel representert ved oljefondet, eller Statens pensjonsfond utland som det egentlig heter. Han svarer med en liten lignelse.

- Hvis en mann fra Mars ble presentert for følgende; vil du investere i den mest gjeldstyngede delen av verden, som ikke har noe vekst og hvor befolkningen synker, der arbeidsstyrken er aldrende og produksjonsindustrien ikke lenger er konkurransedyktig, eller vil du heller investere i den raskest voksende regionen, der befolkningsutviklingen er positiv, og hvor den politiske situasjonen har kommet fra et svakt utgangspunkt, men hvor den er i bedring?

- Hvis du sa til mannen fra Mars at man har valgt å bruke nesten alle pengene i Europas største pengebinge på det første alternativet, så ville mannen fra Mars tro at man var fullstendig gal, mener han.

10 milliarder til Afrika

En som deler Morelands investeringslyst i Afrika er sjefen for Norfund, Kjell Roland.

Norfund ble opprettet av staten i 1997 for å gjøre lønnsomme investeringer i utviklingsland som også var til fordel for utviklingslandene. De har hatt større avkastning enn pensjonsfondet.

Roland mener mange henger igjen i 1980- og 1990-tallets oppfatning av Afrika som utrygge områder, og at de dermed overvurderer risikoen. Roland er dessuten ikke i tvil om at afrikanske ledere heller vil ha investeringer enn bistand.

Han har foreslått at Norge skal investere enda mer penger i Afrika, noe Norges Bank nå vurderer om, og i tilfelle hvordan de kan gjøre. Finansdepartementet opplyser at Norges Bank skal svare i løpet av året.

Innvendingen mot at oljefondet skal brukes til å investere i Afrika er at investeringene i hovedsak da må gjøres gjennom unoterte selskaper og fond, noe de i dag ikke gjør. Oljefondet har til nå blitt investert der de kan komme raskt inn og ut med store pengebeløp, det er ikke så enkelt i Afrika.

- Vi mener det bør kunne opprettes et fond med 10 milliarder kroner som kan investere i Afrika. De bør kunne plassere pengene i perioder på opptil ti år. Dette fondet kan styres av Norfund eller staten kan velge å opprette et eget forvaltningsselskap, sier Roland.

Dårlig posisjonert

Det internasjonale pengefondets siste rapporter sier at Afrika har klart seg bedre gjennom finanskrisen enn andre. De mener nå at to tredjedeler av landene sør for Sahara ikke bare har vekst, men regnes som stabile.

- Afrika passer godt for oljefondet. De har stort volum og kan ta ekstrakostnadene ved å skaffe seg den nødvendige kompetansen på Afrika og kan ha et langt perspektiv på pengeplasseringene sine, sier utviklingsforsker Øyvind Eggen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Han har regnet ut at oljefondet bare har 0,5 prosent av sine investeringer i Afrika. - De har dermed ikke posisjonert seg for å ta del i veksten som skjer i Afrika, mener Eggen.

Les flere nyheter på E24.no

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kirkens Nødhjelp vil hainvesteringer i u-land

  2. Nå skal vi til Afrika

  3. På frierferd for å skaffenorske penger

  4. Annonsørinnhold

  5. - Grønne sertifikater en gedigenfeilbeslutning

  6. Hvor mye kan Oljefondet eie i utlandet?