Fransk ministerrapport moser ledelsen i Société Générale

Rapporten fra Frankrikes finansminister om gigantsvindelen i landets nest største bank ble knusende. Spørsmålet er nå om sjefen kan bli sittende.

Frankrikes finansminister, Christine Lagarde, er nok skuffet over den svake industriproduksjonen.
Publisert:

- Det er tydelig at kontrollmekanismene har sviktet. Det som har vært av kontroller har ikke blitt fulgt opp, sa finansminister Christine Lagarde da hun i dag la frem sin rapport om tidenes største finanssvindel.

For to uker siden ble megleren Jérôme Kerviel avslørt etter å ha tapt 40 milliarder av storbanken Société Générales penger.

Banksjefene er nå under massivt press fra myndighetene og rettsvesenet.

I dagens rapport forsterker den franske regjeringen sin kritikk, etter at president Sarkozy fredag 25. januar sa at "den godt betalte sjefen burde være seg sitt ansvar bevisst, og ta ansvar for det som har skjedd."

Selv om rapporten ikke fordeler skyld, er det tydelig at utvalget mener at ledelsen ikke har tatt nok del i kontrollarbeidet.

I sine anbefalinger til fransk bankvesen anbefaler Lagarde:

  • STRAFF: En vesentlig økning av straffer og bøter mot regelbrudd i finansnæringen.
    - Vi må skape økonomiske insentiver for bankene, slik at det lønner seg for dem å få bedre kontrollrutiner, sier Lagarde til 20Minutes.
  • ANSVAR: Å gjøre ledelsen i selskapene direkte ansvarlig for kontroll med handelen.
  • DYBDE: Å kreve mer dyptgående kontroller, der bankene ikke bare undersøker meglernes nettoposisjoner, men også brutto, nominelle posisjoner.

- Vi vil ikke forskuttere den pågående etterforskningen, sier Lagarde til Les Echos. Derfor har rapporten verken fordelt skyld eller straff.

Har begynt avhør

To forhørsdommere etterforsker nå svindelen for det franske rettsvesenet.

- Politiet og forhørsdommerne har begynt å hente inn tekniske opplysninger i saken, sier advokat Jean Veil til økonominettstedet Capital.fr.

To mellomledere i SocGen er allerede avhørt som vitner.

Ifølge Capital.fr er forhørsdommernes prioritet å finne ut hvordan én megler kunne ta posisjoner i finansmarkedet for ufattelige 50 milliarder euro (over 400 milliarder kroner) - og dermed senere tape 40 milliarder kroner - uten at dette ble avdekket.

At også dommerne er på jakt etter de bakenforliggende ansvarshaverne gjør det sannsynlig at skandalen vil få følger høyere opp i systemet en Kerviels meglerbord.

LES OGSÅ:Rapporten i sin helhet (på fransk)

Publisert:
Gå til e24.no